Nedenlerinden bir tanesi "İSKEMİ" dir.
●Iskemi: Kısaca herhangi bir nedenle damardan kan akışının zayıflaması, Damarın daralması, buna istinaden
▪︎oksijen
▪︎vitamin
▪︎mineral
▪︎protein vs...
Geçişinin azalıp dokuların beslenmemesidir
●Bunda, özellikle Covid19 atlatan
●Iskemi: Kısaca herhangi bir nedenle damardan kan akışının zayıflaması, Damarın daralması, buna istinaden
▪︎oksijen
▪︎vitamin
▪︎mineral
▪︎protein vs...
Geçişinin azalıp dokuların beslenmemesidir
●Bunda, özellikle Covid19 atlatan
Insanlarda,Trigliserit yüksekliği, diyabet,obezite,kalp/damar hastalarinda oluşan ENDOTEL HASARLAR etkendir
➡️HIPOKSİ...iskeminin en büyük zararı hipoksidir...oksijen gitmiyor...oksijen yoksa hücre hasar alır..İSTE KOŞARKENDE eğer ZORLAMAYA baslarsak bu oluşur..
📌SİSTEM...
➡️HIPOKSİ...iskeminin en büyük zararı hipoksidir...oksijen gitmiyor...oksijen yoksa hücre hasar alır..İSTE KOŞARKENDE eğer ZORLAMAYA baslarsak bu oluşur..
📌SİSTEM...
●Hepimiz lise mufredatindan biliriz hucrede
▪︎Sodyum potasyum pompası bulunur.
▪︎Bu pompa 3 tane sodyumu dışarıya atar,2 potasyum iceriye alır...AMA..
➖️Bunu yaparken enerji harcar..yani ATP gerekir..
➡️ATP (enerji) oluşması için ise mitokondriye OKSİJEN gerekir..
▪︎Sodyum potasyum pompası bulunur.
▪︎Bu pompa 3 tane sodyumu dışarıya atar,2 potasyum iceriye alır...AMA..
➖️Bunu yaparken enerji harcar..yani ATP gerekir..
➡️ATP (enerji) oluşması için ise mitokondriye OKSİJEN gerekir..
🟣🏃♀️🏃🏃♂️ Koşuyoruz...nefesimiz solunum sayısı hızlanıyor..çünkü oksijen yetmiyor...yetmedikce daha hızlı nefes aliyoruz...
●Oksijen yetmedikce Sodyum/potasyum pompası çalışmamaya başlıyor..
●3 sodyum (NA) dışarı atıyordu ya bu pompa,atamıyor.
●Sodyum hucrede kaldı...sodyum
●Oksijen yetmedikce Sodyum/potasyum pompası çalışmamaya başlıyor..
●3 sodyum (NA) dışarı atıyordu ya bu pompa,atamıyor.
●Sodyum hucrede kaldı...sodyum
Ne yapar? Su tutar..su ceker..
●Suyu hucre icine çekiyor..
➖️koşarken hem terleme,hem suyun cekilmesi...susadık...
●su hucre içini sisirmeye baslar. HIDROPİK DEJENERASYON...
●Hücre sişince icerde miyelin figür denilen fosfolipid yağ parçaları kopmaya baslar..(halâ hucre
●Suyu hucre icine çekiyor..
➖️koşarken hem terleme,hem suyun cekilmesi...susadık...
●su hucre içini sisirmeye baslar. HIDROPİK DEJENERASYON...
●Hücre sişince icerde miyelin figür denilen fosfolipid yağ parçaları kopmaya baslar..(halâ hucre
Ceperi saglam)
●Hücre şiştiği için Hücre uzerindeki mikrovillusler ve RESEPTÖRLERDE kayiplar olur
●İnsulin reseptoru,D3,Magnezyum, çinko, B12.. hepsinin reseptöru var..
➡️Hücre kendini kurtarmaya çalışır..
●Oksijen olsa oksijenli solunum yapacaktik ama Oksijen yetersiz...
●Hücre şiştiği için Hücre uzerindeki mikrovillusler ve RESEPTÖRLERDE kayiplar olur
●İnsulin reseptoru,D3,Magnezyum, çinko, B12.. hepsinin reseptöru var..
➡️Hücre kendini kurtarmaya çalışır..
●Oksijen olsa oksijenli solunum yapacaktik ama Oksijen yetersiz...
●Oksijensiz solunumla 2 ATP elde etmek için glikozu yikmaya baslar...
●Oksijensiz solunumda son ürün..LAKTİK ASİT.. (kaslar taş gibi olur,ağrır)
●Adı üstünde laktik ASİT..Hücre pH seviyesi duser,asidik olur...
●Hucre içinde "DNA emri sonucu mRNA ile gelen mesaja göre "
●Oksijensiz solunumda son ürün..LAKTİK ASİT.. (kaslar taş gibi olur,ağrır)
●Adı üstünde laktik ASİT..Hücre pH seviyesi duser,asidik olur...
●Hucre içinde "DNA emri sonucu mRNA ile gelen mesaja göre "
Protein ureten bir organel var...RİBOZOM..
"➖️mRNA Aşılarda bu emri DNA vermez, disardan viruse ait mRNA verilir ve RIBOZOM buna göre protein uretir..ne proteini? SPİKE PROTEIN.. "
●Hucre hem asitli hem şişmiş, RİBOZOM, ER'den ve 60s-40s seklinde olusan ikili yapidan kopar
"➖️mRNA Aşılarda bu emri DNA vermez, disardan viruse ait mRNA verilir ve RIBOZOM buna göre protein uretir..ne proteini? SPİKE PROTEIN.. "
●Hucre hem asitli hem şişmiş, RİBOZOM, ER'den ve 60s-40s seklinde olusan ikili yapidan kopar
●Burayi biraz açayım...
▪︎Iki cep telefonunu bir biri uzerine koyup, arasindan bir uctan soktugunuz ipi öbür uctan çıkarın
▪︎O ip mRNA (icinde mesaj var,hangi protein üretilecegi yazılı, emri veren DNA.."mRNA aşıda disardan mudahale var"
▪︎Telefonlar ise RİBOZOM..bir
▪︎Iki cep telefonunu bir biri uzerine koyup, arasindan bir uctan soktugunuz ipi öbür uctan çıkarın
▪︎O ip mRNA (icinde mesaj var,hangi protein üretilecegi yazılı, emri veren DNA.."mRNA aşıda disardan mudahale var"
▪︎Telefonlar ise RİBOZOM..bir
Parçası 60s digeri 40s olan...bu parçalandi az önce...
●Yani, artık protein üretmiyor..
●Protein uretilmeyince yaglar isretlenip hucre dışına atilamaz...kötü, çok kötü....lipid birikimi var...
●Bu birikim en çok KARACİĞER ve KALP'te olur...(kalpte "kaplan postu" görünümü)
●Yani, artık protein üretmiyor..
●Protein uretilmeyince yaglar isretlenip hucre dışına atilamaz...kötü, çok kötü....lipid birikimi var...
●Bu birikim en çok KARACİĞER ve KALP'te olur...(kalpte "kaplan postu" görünümü)
📌Buraya kadar olanlar...eger kısa sureli olursa,oksijen geri gelirse, oksijensiz halde zorlamazsak....geri dondurulebilir....
●●Diyelimki oksijensizlik devam ediyor...(IRREVERSIBLE) geri dondurulemez hucre hasari..
●Ilk bulgu hucre membrani,bütünlüğü bozulur...duvar çatlar
●●Diyelimki oksijensizlik devam ediyor...(IRREVERSIBLE) geri dondurulemez hucre hasari..
●Ilk bulgu hucre membrani,bütünlüğü bozulur...duvar çatlar
●iceriye bol miktarda KALSİYUM girer ve enzimler aktiflesir.. ve yıkıma baslar.. aslinda bu detaya gerek yok ama yazayim
▪︎fosfolipaz (membran hasari)
▪︎proteaz (iskelet yıkımı)
▪︎Endonükleaz( kromatin hasari)
▪︎ATPaz (ATP yıkımı)
💣💥 HÜCRE ÖLDÜ..
🔴KOŞUYORSANIZ bile
▪︎fosfolipaz (membran hasari)
▪︎proteaz (iskelet yıkımı)
▪︎Endonükleaz( kromatin hasari)
▪︎ATPaz (ATP yıkımı)
💣💥 HÜCRE ÖLDÜ..
🔴KOŞUYORSANIZ bile
Nefes nefese kalmayın....olayın mevzusu bu...(kortizon salınımına filan girmiyorum)
📌AMA, dikkat ederseniz konu hipoksi...yani damarin daralmasi/bozulmasida bir hipoksi nedeni..
●Efendim ben oksimetre ile ölçtüm..saturasyon 97...o iş öyle degil..
●Damarda ENDOTEL HASAR var
📌AMA, dikkat ederseniz konu hipoksi...yani damarin daralmasi/bozulmasida bir hipoksi nedeni..
●Efendim ben oksimetre ile ölçtüm..saturasyon 97...o iş öyle degil..
●Damarda ENDOTEL HASAR var
●Belki bu sadece kilcalda ve bir organi besliyor o kilcallar. Organın adı KALP...
●Kalpte dokulara oksijen gitmiyor...oksimetre isterse 100 gostersin..kalpteki kilcalı GOSTERMEZ...
●Endotel hasarlar ile ilgili yapılmasi gerekeni çok yazdim,tekrara dusmeyeyim....
●Kalpte dokulara oksijen gitmiyor...oksimetre isterse 100 gostersin..kalpteki kilcalı GOSTERMEZ...
●Endotel hasarlar ile ilgili yapılmasi gerekeni çok yazdim,tekrara dusmeyeyim....
📌DEMİR ya da B12, B9 eksikliğine bağlı ANEMI..
●Özellikle demir eksikligine bağlı anemide ne oluyordu? Eritrosit icerisindeki Hemoglobin yetmiyor ve OKSİJEN TASIYAMIYOR...
●Görüldügu gibi ANEMI de onemli...
📌TRİGLİSERİT...LDL-a...
bunlar damarlarin içini tıkar.. oksijen
●Özellikle demir eksikligine bağlı anemide ne oluyordu? Eritrosit icerisindeki Hemoglobin yetmiyor ve OKSİJEN TASIYAMIYOR...
●Görüldügu gibi ANEMI de onemli...
📌TRİGLİSERİT...LDL-a...
bunlar damarlarin içini tıkar.. oksijen
Yine gecmez...ve bunlarin tikama sebebi ise tukettigimiz yaglar degil
KARBONHİDRATLAR..
●Biraz once kilcallar/kalp diye ornek verdim sadece. Bu oksijen yetersizligi endotel hasarlar sebebi ile BEYINDE DE olur ve beyin sisi dahil norolojik semptomlar olusur.(Alzheimer,parkinson)
KARBONHİDRATLAR..
●Biraz once kilcallar/kalp diye ornek verdim sadece. Bu oksijen yetersizligi endotel hasarlar sebebi ile BEYINDE DE olur ve beyin sisi dahil norolojik semptomlar olusur.(Alzheimer,parkinson)
🔴SONUÇ: sadece oksijen degil, diger gerekli moleküllerin yerine ulasmasi için, endotel hasarlar, Trigliserit yuksekligi,kosarken zorlayip hucreyi hasara ugratma. Olmamali.
●Ozellikle diyabet,hipertansiyon, kalp yetmezliği,ağır stres, karaciger hastalıkları, bagirsakta emilim
●Ozellikle diyabet,hipertansiyon, kalp yetmezliği,ağır stres, karaciger hastalıkları, bagirsakta emilim
Sorunlari, NAD+ eksikliği, oksidasyon,viraller, ilaclar (ornek: tetrasiklin uzun kullsnim), kabul edilmesede mRNA Aşılar(virusteki ayni protein,ustelik biz uretiyoruz), endotel hasara neden olur..
🟣Koşarsaniz, nefes nefese kalmayın....
🟣Koşarsaniz, nefes nefese kalmayın....
جاري تحميل الاقتراحات...