Cryptollica⚡️
Cryptollica⚡️

@Cryptollica

33 تغريدة 4 قراءة Mar 05, 2024
BOĞA ! 🎱
Şu ana kadar genellikle düşüş dönemlerinden, diplerden, olumsuzluklardan bahsettim.
Artık bu dönemlgeride kalıyor. Şimdi harekete geçme, pozitif olma ve umut besleme zamanları. Artık bir şekilde paramızı koruduk, ortalama yaptık ve bugünlere kadar geldik.
Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bugün hala buradaysanız artık kazanmaya hazırsınız.
İçerikte bir takım yapılması ve yapılmaması gereken şeylerden bahsedip tavsiyeler vermeye çalışacağım.
Boğa geldi mi? bu soruyu hep duyarsınız. Bu bir süreçtir ve bu süreci kendi tarzımda anlatacağım.
Boğa dipteki kırmızı mumdan bir sonraki yeşil mumda artık başlamıştır.
Bugün 10 Şubat 2024. Bitcoin 47.000$ seviyelerinde. Evet boğa başladı. Ne zaman başladı (BTC için) 2022 kasım ayında Bitcoin 15.500 bölgesine geldikten hemen sonra.
Peki altcoinlere? Onlar artmadı ama. Döngüleri incelediğimizde Altcoinlerin BTC’yi geriden takip ettiğini görebilirsiniz. Önce Bitcoin yükselişi daha sonra altcoinlere.
Altcoinlerin yükseliş dönemleri görece bitcoine göre daha kısadır. Bunun sebepleri; birçoğu dönemseldir ve yükselişlerine geç başlarlar (bazı majoler ve hype coinler hariç) (trend),
>>Piyasa genelde şu döngüyü izliyor.
HighCAP- >>MidCAP- >>LowCAP.
(İstisnalar kaideyi bozmuyor).
#btc
Daha önceden çok defa belirttiğim gibi boğa varılması gereken bir nokta değil bir süreçtir. Hedef değil yolun kendisidir yani. Boğa süreci ve zirve farklı şeylerdir.
Altcoinlere geçelim. Peki bugün itibariyle Altcoinler için neredeyiz?
Bir süredir bahsettiğim gibi bir yükseliş dönemi arifesindeyiz (Bununla ilgili yazılarımı okuyabilirsiniz).
Başlamadan önce bi BTCUSD vs. TOTAL2 yapalım, teknik olarak durum ne görelim.
Teknik olarak her gün çizim paylaşıyorum. Arada da detaylı anlatımlar yapıyorum. Bakmayanlar için Total2 tek başına ne durumda ona da bakalım.
Gri bölgedeyiz şu an.
Grafiklere aşağıda yine değineceğim. Bu işi ciddiye alın. Kısa sürede büyük para kaldırma, köşeyi dönme aracı olarak görmeyin, başarılı olamazsınız. Şu herif varmış şuna 1000 dolar basmış 50.000$ olmuş gibi cümleleri duyacaksınız. Bunlara imrenip acele etmeyin, kendinizi hataya sürüklemeyin. Her şey yavaş yavaş gerçekleşecek. Tüm basamakları bir anda çıkamazsınız.
Kullandığınız borsayı açtığınızda bazı coinlerin arttığını, bazılarının da roketlediğini göreceksiniz. Ulan her şey artıyor, millet kaldırıyor demek ki ben daha kazanamadım diyeceksiniz. HAYIR gerçek öyle değil. Bu illüzyona kapılmayın evet bazı coinler artıyor ama bu genel bir durum değil. (istatistiklere dayanmayan sezgisel hızlı düşünme). Kitap tavsiyesi (Daniel Kahneman- Hızlı ve Yavaş Düşünme)
Boğa ne kadar sürecek, bunu şimdiden bilmiyoruz. Yaşayarak ve takip ederek göreceğiz. Bugünden, zirvede hangi gün çıkacağınızın hesaplarını yapmayın. Yaşanacak hareketleri senaryo şeklinde tahmin etmeye çalışmayın. Bence şöyle olur bu da böyle olur vs.. Olmaz, bunu bilemeyeceksiniz. Ben yaptım, sen yaptın herkes bunu kafasında yaptı. Bu sadece zaman ve enerji kaybıdır. Milyonlarca olasılık içerisinde bunu denk getirmek imkansızdır. Kazanmak için de buna gerek yoktur. Bunu tecrübeli herkes söyler kulak as !!
Bir içeriğin reklam mı yoksa özgün içerik mi olduğunu direkt anlamalısınız, yoksa biraz canınız yanar. Tabi ki her reklam her tanıtım kötü değildir.
Ancak iyiyi-kötüyü ayırt edebilmeli insan.
Burada yabancı fenomenlerin 2022 yılındaki reklam fiyatları var. Kimse babasının hayrına bir projeyi shillemiyor unutma ! Durum Tükiye’de de çok farklı değil :/
x.com
Adında VIP (paralı), Sinyal, pump-dump, shill geçen guruplardan uzak durun. Bir deneyeyim bakayım demeyin, hepsi zamanında bir çok insan tarafından denendi. Sonuç SIFIR-0. (hiç olmazsa şüpheyle yaklaş.
Hype başlayınca daha çok insan piyasaya gelecek. Hal böyle olunca bu grupların hesapların sayısı da artacak. Gürültüden uzak durun. Bu piyasada sorgulamadan alan, birileri ne derse yapan binlerce insan olduğunu bilen sahtekârlar gelemeye devam edecek, kendinizi siz koruyacaksınız. Maalesef henüz hukuki bir şey yapılamıyor.
Paradan para kazanılan bir ortamın kaçınılmaz sonucudur. Manipülasyon, spekülasyon olmazsa olmazıdır. (övmüyorum var olan durumu belirtiyorum) Hızlı kazanç yüksek heyecan kolay para ortamı dolandırıcıları ve mağdurları da doğurur. Birilerinin para kazanması için büyük grupların para kaybetmesi gerekir.
Airdropları takip edin. İlk başta karmaşık ve sıkıcı gelebilir ancak güzel bir gelir kapısıdır. Verildiği dönem çok az bir para gibi de gelse meyvesini boğa döneminin sonunda alırsınız.
Eğer airdrop meseleleri karmaşık geliyorsa bu işi iyi yapan hesapları takip edin, çok güzel anlatıyorlar.
Şu ana kadar hep uyarıcı tavırlar içerisindeydim. Çünkü dönem bunu gerektiriyordu. Ancak buradan sonra işler değişiyor. Boğada cesur ve atak olun. Yenilikleri takip edin. Boğada muhafazakâr insanlar maalesef az kazanır. Her yerde gözünüz kulağınız olsun. Yeniliklerde ilk olmaya bakın. Uzun ayı döneminden kalma korumacı alışkanlıklarınızı üzerinizden atın.
Farklı dönem farklı psikoloji geliştirmeniz gerekiyor. Her şeyi üfleyerek yemek bu dönemde sizi yüksek kazançlardan eder. Uzun bir süre ayı piyasaını tecrübe eden kişi bu cesareti gösteremez. çünkü bi kere ağzı yanmıştır. Her projeye temkinli yaklaşır, kolay güvenmez. Fazla korumacıdır. İlk amacı kendisi fark etse de etmese de parasını korumaktır Ama her şeyin de bir sonu var değil mi? 😊
Yukarıda yazanların sınırları iyi çekilmelidir. Boğanın son kısmında yaşanan çılgınca kazançlar sizi sarhoşa çevirip gerektiği zamanda oyundan çıkmanıza engel olacak. Bununla baş edebilmeniz gerekiyor. Yoksa bir gün uyandığınızda bunu -%50 ile kendiniz tecrübe edersiniz.
O kısma daha çok var. Şimdiden bunu düşünüp endişe etmeye gerek yok, zamanı gelince konuşuruz.
Daha yakın vadeye geri dönelim. Benim tahminlerime göre önümüzde aşağı yukarı 1 (bir) yıl gibi süre var. Boğanın gelmesine değil dikkat edin, zaten boğa başladı. Bahsettiğim trendin sonlanmasına 1 yıl.
Artık bu süreçten sonra yaşanacak düşüşlerin düzeltme olduğunu unutmayın. Düzeltmeler dönem dönem %30’a kadar varabilir. Ama artışlar da büyük olacağı için bunu sorun etmeyin.
Artışlar başladığında ilk önce maliyetime gelsin satacamcılar elenecek. Sattım ben satınca gitti yaa.. dönemi bir nevi yükselişle silkeleme. Dinamikler değişiyor ayıdan kurtulun!
Araya Bir gerçek sıkıştırayım: Yeni (son) gelenler kötü batacak (her zaman olduğu gibi). Onların tepeden alacağı malı siz vereceksiniz. Borsa böyle işte kazanmanız için birilerinin batması zarar etmesi gerekiyor bu sizin için yatırım da olsa. Yoksa hedeflediğiniz o 50x’den malı kim alacak. Genelde büyük kaybedenler bilgisiz son gelen yatırımcıdır.
“Tabutun içinde ölülerle deliler. Ya tabutu taşıyanların içinde olacaksın ya tabutun içinde ya da bu işi organize edenlerin." (Organize İşler, Yılmaz Erdoğan)
Boğa dönemi aslında para kazanmak için yeterli bir süreçtir. Ama insanda bıraktığı his çok kısa sürdüğü şeklindedir. Birincisi daha uzun sürmesini isteriz, doymayız :) ikincisi çoğunluk olarak sonuna doğru katıldığımız için çabuk sona erer.
Boğa döneminin en büyük motivasyonu olabildiğince fazla kişiye tepe fiyatlardan mal kitlemektir. Ayı sezonunun ise en düşük fiyatlardan kitlenen malı geri almaktır.
O yüzden müthiş haberler zirvede, en kötü yıkıcı haberler ise dipte gelir. Bu şaşmaz. Borsa iflasları, batan coinler. Hacklenme olayları, ülke yasakları, delist furyaları vs.
Beklemek zorundasınız. Eğer boğa piyasasının sonunda girdiyseniz ve devam edecekseniz buna mecbursunuz. Ama bu bekleyişi avantaja çevirerek.
Muhtemelen bu yılın Ekim ayından itibaren pozitif habere boğulacağız.
Bunun içinde ülkelerin resmiyette kripto kabul edeceğinden tutun da sosyal medya şirketlerinin ödemeleri kripto ile yapacağına kadar. Bütün dünyada 7’den 70’e yine Bitcoin ve kripto konuşuluyor olacak. Ama biz şaşırmayacağız 😊 Devamında ne olduğunu biliyorsunuz :D
HODL vs TRADE ? Benim düşünceme göre doğru projelerde beklemek boğa sezonunda, trade etmketen daha çok kazandırır. Elbette Trade de yapılacak ama büyük X ‘leri (100X gibi) trade ederken kaçırabilirsiniz. Bunun dengesini iyi ayarlamak gerekiyor. Amatörseniz bekleyerek daha çok kazanırsınız. Doğru coinler neler?
Projelere odaklanılacak bölge burasıdır. Temel analiz ile gelecekte de var olacak projeler bu bölgelerde seçilmelidir. Yeni çıkan projeler de aynı şekilde. Keşif zamanı!
Şunu diyoruz ya: “Coine bak şu zamandan-şu zamana 200X yapmış.”;200x yapmak için bu korkulan bölgelerden alım yapılması gerektiğini bilmelisin.
Şunu da eklemek istiyorum. Kesinlik aramayın. Öngörülemeyen sonuçlara da hazır olun. Esneklik payı bırakmak sizi daha başarılı yapar. Her zaman bilim-temel-kalite iş yapmaz. Bir anda bakmışsınız sadece adı güzel diye bir coin 30x yapmış. Sepetinizde çeşitli dallardan coinler tokenlar olsun. Bazen ekip bazen reklam bir meme tokena X yaptırabilir.
Bu kadar düşemez sezonundan bu kadar çıkamaz sezonuna geçtik. Üst sınırlarınızı belirlerken korkak olmayın. (Gerçekçi ol imkansızı iste 😊)
Geçen sezon avax solana chz luna ve bunun gibi bir çok altcoinin bu gideceğini kimse tahmin etmemişti. Evet gideceğini biliyorduk ama ne kadar olacağını bilmiyorduk. Marjlar (2013’den 2024’e doğru) her geçen zaman azalıyor ancak hep yüksek X ‘ler yapan coinler olacak. Aynı şekilde doge. Elon faktörü var. Her dönemin kendi vitrin adamları vardır. Mcaffee, roger ver, bitmex ceo, justin sun, CZ, Elon. Bu sezonda birileri yine olacak. Şimdiden birkaçını biliyoruz ama bunlara yenileri de eklenecek. Tabi ki bunları takip edeceğiz. Dalgayla hareket etmek için. Ama bilinçli ve sağduyulu şekilde.
Trend konuları ve kişileri duymazsanız büyük şeyleri kaçırabilirsiniz. Bir sezonda en çok artış o döngünün trendinde olan coinlerde gerçekleşir. (Örnek: defi, nft, metaverse, socialfi, web3,IOT, depin, gamefi, privacy vs…) Eskimeyin, milletin üzerine yıkılmış coinleri almayın.
Boş zamanlarınızda Coinmarketcap’dan Historical snapshot bölümünden geçmişteki ilk200 coini yıllara aylara haftalara göre inceleyin. Değişimi görün X’leri fark edin neler olabileceğini anlayın. Bugün hangisi var hangisi yok anlamak için.
Trend konuları olayları takiple birlikte insanlarla iletişime geçmekten çekinmeyin. Kavga gürültüden uzak durup, yapıcı tartışmalara girmek size katkı sağlar. Sürekli bilgi edinmeye çalışın. Bu ortamda kendisini kanıtlamış dürüst insanların yazdıklarını takip edin, yayınlarına katılın, videolarını izleyin soru sorun öğrenin. Kesinlikle size kısa sürede kazanç olarak geri dönüyor. Etrafta neler konuşuluyor bunları duyun, kendi kabuğunuza çekilmeyin aktif olun.
Aslında yazacak çok fazla konu var hepsinden burada bahsetmeyeceğim.
Bu kadar yeter tekniğe ve matematiğe geçelim.
Mutlaka Tradingview hesabı açın (ücretli olmak zorunda değil). Gördüklerinizi çizin deneyin ne de olsa birisi çizer ben de ondan bakarım demeyin. Çizdikçe gelişecek geliştikçe farklı şeyler göreceksiniz. Temel ve basit göstergeleri öğrenin. RSI, MACD, Bollinger, Hacim, Hareketli ortalamalar (EMA, SMA vs).
Piyasaya sadece 4 saatlik ve 1 günlük mumlarla bakmayın. 1 haftalık 1 aylıkta durum ne onu anlayın. (Uzun vadeyi tahmin etmek kısa vadeyi tahmin etmekten daha kolaydır). Bunları biliyorsanız diğer göstergelerde ve onchain verilerde uzmanlaşmaya çalışın. Glassnode, lookintobitcoin, cryptoquant sitelerinde paylaşılan onchain verileri takip edin.
Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, Google’a veya youtube’a teknik analiz hacim ne işe yarar, 200 MA nedir, CVDD nedir, fibonacci nasıl kullanılır gibi şeyler yazın. Bunları biliyor ve biraz daha ileri gitmek istiyorsanız. Coinleri çapraz inceleyin, paritelere DXY olarak inceleyin, m1-m2 para arzları olarak bakın, farklı para birimlerinde BTC bakın, benzerlik ve doku bulmaya çalışın, majör altcoinleri, nasdaq hisseleri ile karşılaştırın, altcoinleri BTC paritesinde 1,2,3 haftalık veya 1 aylık inceleyin. İndikatör ve osilatörlerin değerlerini kurcalayın ve ne sonuçlar gösterdiğini göremeye çalışın. Aynı coini hem lineer hem log da görün. Yani demek istediğim her veriyi kullanılabilir iyi sonuç çıkarılabilir hale getirin.
Google Trends çok önemli. Arama sonuçları bize çok şey söylüyor. Google’da “Altcoin” araması. Kimse konuşmadığında aramadığında topla, herkes gelince yavaş yavaş parça parça kaç.
Bu aramaları “btc, crypto, Altcoin, eth” şeklinde farklı farklı zamanlarda yapıp sonuçları takip edin.
Kötü zamanlarda yapılan yatırımın karşılığını sabırla alacağız, geçmişte birden fazla döngü görenler bunu biliyor. O kadar zaman geçmesine rağmen hala artmadı diyorsunuz bunu biliyorum. Ancak süreç sona geldikçe agresifleşiyor. Yükseliş açıları zamanla sona yaklaştıkça artar bunu geçmiş grafiklerden görebilirsiniz.
Şimdi grafiklere geçiyorum. Konuşmaktan çok yazmayı, yazmaktan çok da çizmeyi seviyorum. Çizerek göstermek bana göre 😊
Elimizde bulunan coinler dışında hangi pariteler önemli? (global harici, burada onlardan bahsetmeyeceğim).
BTC ile başlıyorum. Şu an dip bölgeyi geçtik zirveye de epey var. Peki zirveleri nasıl tespit edebiliyoruz. Nerede çıkacağız bunu nasıl anlayacağız?
En basit tabirle: Im genious bölgesi 🩸
Sat zamanı gelene kadar devam edeceğiz. Hiçbir şey bilmeyen uyanık adamlar x ler yapıp, sağda solda kredi çekilmeye başlandığını duyduğumuzda yavaş yavaş tezgâhı toplayacağız. Bu bölgede teknik + psikoloji + gözlemi birleştireceğiz.
Teknik olarak neleri kullanıyorum:
-RSI
-LMACD
-EMA, SMA, WMA, GMMA (her varyasyonu)
-Bitcoin Power Law Corridor
-Realized Price Log Regression Curves
-Golden Ratio Fibonacci Multipliers
-Mayer Multiple Bands
-MVRV ve Z score
-Pi cycle
-Top Cap
-Realiszed Cap vs. kullandığım indikatörler de bunlar
BTC/USD 1w
Mevcut durum bu
BTC/USD 1w
BTC/ M1 Para arzı
BTC/ M2 Para arzı
BTCUSD/DXY
BTCUSD 50SMA Analizi
BTC/USD 1M
Uzun vade; ne kadar gürültüden uzak ve kolay değil mi?
TOTAL2 (BTC hariç tüm piyasa)
Defalarca anlattım. Farklı kombinasyonlarını her hafta güncelliyorum. Artık yakında level2’ye geçiyoruz.
1 haftalık total2
1 aylık total2
1 aylık TOTAL2/DXY
1 haftalık TOTAL2/ m2 money supply
Others marketcap (top10 hariç piyasa)
ETH/BTC
BTC Dominance
Others Dominance (Altcoin Dom.)
Son kısım. Zirve tahmini. Benim düşünceme göre zirve 2024 aralık veya 2025 aylarda olmalı. Bu konuda biraz esnek olmalı ve takiple gitmek gerekiyor. BTC için minimum 120.000$ diye düşünüyorum, üst kısmı açık bırakarak. RH için 11-13k $ civarları olur muhtemelen. XRP için çift haneli sayıları görürüz muhtemelen ama uçuk hedeflere inanmayın. SOL için 800$ civarı bence mümkün. Diğer coinlerde de belli tahminlerim var ama şu an çok önemi değil.
Son tavsiyem şu: Yeni projelere odaklanın (Trend-moda). Paranın büyük kısmını garanti gördüğünüz, küçük kısmını da riskli projelere yatırın. Sepet anlamında her daldan bir ürün bulundurun. Airdrop şanlarını değerlendirin (cüzdan güvenliğine dikkat ederek), cesur olun, fazla zaman ayırın bu işe (biliyorsunuz zaten çok uzun sürmeyecek). Ayı psikolojisini bırakın.
Biraz karışık oldu, unuttuğum yerleri daha sonra eklerim
Ne kadar uzatsam da bir şey zaten eksik kalıyormuş gibi hissettiğimden bitiriyorum.
Teşekkürler.

جاري تحميل الاقتراحات...