Abdullah T.R
Abdullah T.R

@TraderAT12

2 تغريدة 10 قراءة Oct 24, 2023
🔴TİROİT HASTALIĞINDA BESINLER....(Guatrojenikler)
📌Bir besin düşünün
💧Çiğ yesen ANTİ-KANSOREJEN..
💧Pişirip yesen, bu özellik gidiyor
💧Çiğ yesen, Haşimato/hipotirodi ve GUATR icin ZARARLI
💧Ama yine Çiğ yesen Hipertirodi/GRAVES için FAYDALI...
🟢Brokoli, lahana, turp,çilek,armut,şeftali, yer fıstığı, turp,ıspanak, Brüksel lahanasi,şalgam, hardal,tatlı patates,avakado,soya sütü ,soya fasulyesi...
📍Bu besinlere Guatrojenikler diyoruz...
📍Bu besinlerin hücre duvarinda MIROSİNAZ isimli bir enzim var...(Hücre duvarı..bu önemli)
📍İçinde ise GLUKOSİNOLATLAR var...
📍Eger bir lahana,armut,çilek, brokoliyi ÇİĞ İKEN (bu onemli)
●Bıçakla kesersek
●Çiğnersek
●Ezersek
●Böcekler yemiş hasar vermişse
●Çarpma ile hasar almissa
💧Hucre duvarindaki MIROSINAZ ile icerdeki GLUKOSİNOLATLAR birleşip hidrolize uğruyor...VE;
📍IZOTIYOSİNATLARI olusturuyor....
🟣FİLM BURADA BAŞLIYOR 👆
1️⃣.BÖLÜM
📌HASİMATO/HİPOTİRODİ/GUATR(zehirsiz) hastaları için zararlı...
📍Bu izotiyosinatlar
"Tiroit peroksidaz" enzimini bloke eder. Bu enzim iyotun tiroit bezine pompalanması, islev görmesinde gorevli
📍Malum iyot yoksa T4-T3 yok...peki hasimato/hipotirodi hastalarında eksik olan ne ? T4 ve T3...
📍Zaten bu eksiklikten dolayı sentetik T4 olan "levotiroksin" etken maddeli ilaclar veriliyor (hafta içi şu dozda,hafta sonu bu dozda filan seklinde)
📌GUATR(zehirsiz) hastalarında...
📍Bir sebeple tiroitte T4 uretilmiyor..Kanda T4 girmeyen Hipofiz bezi TSH ureterek tiroid bezini dürtüyor...T4 ÜRET...
📍Tiroit canla basla çalışıyor ama iyot eksik...Yeterli T4 kana salinamiyor,bu durumda hipofiz biraz daha TSH uretiyor...
📍Tiroit bezi daha fazla çalışıyor ve sonuç "Tiroit bezi büyüyor " ama yine hormon az. Çünkü iyot yok...
💧💧Bu her iki durum için Tiroit peroksidaz enzimini yukarda saydığım besinlerden gelecek izotiyosinatlar ile bloke etmek hastaligin siddetini artirma sebebidir...
💧Tiroit zaten yeterli T4 T3 uretemiyor, birde uzerine biz iyot girisini engelleyip tuz biber ekiyoruz...
⛔️BU IKI DURUMDA BUNLAR KESILIP DOGRANIP EZİLİP YENMEZ....
🟢🟢HİPERTİRODİ/GRAVES
📍Bu iki hastalikta T4,T3 fazla üretilir...Bu defa bunlarin uretimini engellemek için ilac veririz
💧T4 uretimini engellemeye yonelik ilaclar verilir, T3'e yonelik bir kac preparat var ama bazi sıkıntıları var çok mecburi durum harici verilmez...
📍Şimdi biz yukardaki besinleri ÇİĞ OLARAK yersek Tiroit peroksidaz enzimini bloke ederek iyot girisini engeller miyiz? Evet..
📍Bu durumda iyot yoksa T4 yok....
💧💧Hipertirodi/graves hastalari bu besinleri Çiğ ve mümkünse çok Çiğneyerek yemeli....
🟣YA BU BESİNLERİ PİŞİRİRSEK, PARCALAMAZ,KESMEZSEK..
2️⃣.BÖLÜM...
📍Yukarda yazdigim MIROSİNAZ enzimi eğer besini cignenez,kesmez,parcalamazsak glukosinolatlar ile birlesemiyor ve izotiyosinat oluşmuyordu...
💧Bir brokoliyi ya da karnabahar,tatli patatesi hic kesmeden tencerede haslarsak
🩸Ilk 9 dakikada MIROSİNAZ'larin %40'ı, 15 dakika sonra %100'ü parcalanip islevsiz kalıyor...
🩸İzotiyosinat olusturma şansımız bitti.....
💧Eger doğrayıp haslarsak (dograrken birleşiyorlar) ilk 15 dakika %60 oraninda izotiyosinatlar saglam kaliyor...
🟣İZOTİYOSİNATLAR....
💧Antikansorejen ve antimikrobiyal molekullerdir...
📍diyelim kanseri baslatacak prokanserojen bir maddeye maruz kaldik...(ornegin yedigimiz elmadaki kalıntı tarım ilaci, ya da sigara dumanı)
📍Bu kanseri Faz-1 enzimleri (sitokrom P450) katalize eder..
📍İşte "krusifer sebzeler" denilen brokoli, Brüksel lahsnasi, lahana,Turp,salgam,karnabahar gibi sebzelerde olusan izotiyosinatlar FAZ-1 surecini bloke eder...kanser baslangicini engeller...
💧💧DIKKAT: izotiyosinatlar yapıyor bunu...yani Çiğ yedigimizde oluşan molekül...
📍Örneğin brokoli icinde bulunan bir glukosinolat çeşidi olan glukorafan Çiğ olarak yedigimizde MIROSİNAZ ile birlesip SULFORAFAN olusur...
📍Sülforafan izotiyosinat cesidi....bu sulforafan FAZ-2 enzimini indukler...FAZ-2 ise FAZ-1 enziminin kanser yapma aktivitesini bloke eder....
👇DEVAMI ALT TWİTTE 👇
💧💧Bazen maillerde bazen burada sabah kahvaltısında bir dal Çiğ brokoli yiyin yazmamda ki amaç bu (haşimato/hipotirodi hastaları hariç)
🩸🩸GLUTATYON....ben Glutatyona çok onem veririm...iste bu glutatyon o FAZ-2 yi indukler....Bu sekilde Antioksidan gorevi gorerek hucre oksidasyonunu, kanser aktividesini,DNA bozulmasini önler....
🟢ANTİMİKROBİYAL ETKI...
📍Bu besinlerdeki izotiyosinatlar, Proteinlerin -SH grubu ile reaksiyona girerek etki gosterirler...
📍Ornegin lahana icibdeki
alil-izotiyosinatlar çok güçlü antimikrobiyal molekullerdir...pH 5-7 araliginda sodyum benzoatin 20 katı etki gosteriyor ki sodyum benzoat güçlü bir antimikrobiyal molekül...
💧AMA izotiyosinat bu etkiyi gosteren...efen sarma yedim kapuska yedim antimikrobiyal madde aldim yok...Çiğ yenirse var...
🩸🩸LAHANA DIYETI...
Konu konuyu açıyor ama bunuda yazayim...
💧Bir hafta laha yiyerek zayiflayin gibi absürt fikirler vardı eskuden,şimdi var ki bilmiyorum ama,evet kesinlikle zayiflatir...!
💧Ama hucrelerin,dokularin bağırsakların icinden gecerek zayiflatir...Sakın yapmayin...
💧Biraz once -SH grubuna bahlamir lahana icindeki alil- izotiyosinat ve antimikrobiyal etki gosterir dedim ya. Iste bunu böyle bir hafta yersek vucudumuzda is goren enzimleri kilitleriz,kas yapimini,kemik yapımını engelleriz...E böyle tabi zayıflanir...Ama kas ve kemik gitti...daha bagirsak lumeni,oradaki yararli bakterilere verilen zarari saymıyorum bile....
🩸🩸ILACI İLAC YAPAN DOZUDUR....BU BITKILER İÇİN DE GECERLI...
💧Sabah bir dal brokoli yemekle,iyi bir seymis yarim kilo yemek aynı sey degil...
Konu çok uzadı baglayayim;
🔴SONUÇ:
💧Hasimato/hipotirodi/zehirsiz guatr hastası iseniz GUATROJENİK BESİNLER'i Çiğ tuketmeyin....T4 engeller
💧Hipertirodi/graves(zehirli guatr) hastasi iseniz ABARTMADAN gunluk bir miktar brokoli,lahana,Brüksel lahanasi,turp ÇİĞ OLARAK tuketmek faydali
💧Eğer bu hastalıkların hiç biri yoksa yine ABARTMADAN günlük olarak bunlari tuketmek Antikansorejen, antioksidan, antimikrobiyal etkileri nedeni ile oldukca faydali....
🟣Uzattim dedim ama bunu da yazmadan gecemedim..
📍📍 Haşimato/hipotirodi hastalari; Kullandiginiz levotiroksin etken maddeli ilac sentetik T4 içerir...oysaki aktif hormon T3'tur...
🩸T4 selenyum ile T3'e çevrilir...T3 yoksa metabolizma yavaslar ve kilo alınır, kilo verilemez...günlük 55-100mcg selenyum almak onemli...
💧💧💧Yine Haşimato/hipotirodi hastasi iseniz ve aynı zamanda HİPERTANSİYON hastasi iseniz...BETA-BLOKER grubu kullanmak size zarar verir, T4' ten T3 sentezini bu ilaclar bloke eder...Hipertansiyon için hekiminize gittiginizde HİPOTİRODİ varsa mutlaka hekiminize bilgi verin
💧💧Tabi tam tersine hipertirodi ve graves içinde Hipertansiyon varsa beta-blokerler nimettir...

جاري تحميل الاقتراحات...