5- Civelek ne demek?
Osmanlı saraylarında parlak sakalı çıkmamış iç oğlanlarının bazılarının kız gibi saçları uzatılırdı. Bunlar dışarı çıktığında Yeniçeriler tarafından tecavüze uğramasın diye bunlar kadın gibi ferace giydirilirdi.
Osmanlı saraylarında parlak sakalı çıkmamış iç oğlanlarının bazılarının kız gibi saçları uzatılırdı. Bunlar dışarı çıktığında Yeniçeriler tarafından tecavüze uğramasın diye bunlar kadın gibi ferace giydirilirdi.
6- Bunlara civelek denirdi. ‘Civelek’ lafı buradan gelir. Peki bunlar neden böyle kız gibi yetiştirilirlerdi? Onu bana sormayın ulu sultanlarını çok seven Osmanlı uzmanlarına sorun. Onlar bilir.
22- Evliya Çelebi, Genç Osman’ın öldürülmesiyle ilgili neler yazmıştı?
Evliya Çelebi Seyahatname’de I. Ahmet’in talihsiz oğlu Genç Osman’ın kendisini tahttan indiren Yeniçeriler tarafından öldürülmeden (1622) önce ırzına geçildiğiyle alakalı yazmıştı. instagram.com
Evliya Çelebi Seyahatname’de I. Ahmet’in talihsiz oğlu Genç Osman’ın kendisini tahttan indiren Yeniçeriler tarafından öldürülmeden (1622) önce ırzına geçildiğiyle alakalı yazmıştı. instagram.com
23- Ancak Seyahatname’nin bu sayfaları, 1896 yılında orijinal yazmayı ilk kez yayımlayan kurulun içindeki Necib Asım Bey tarafından yırtılarak imha edildiği için bunu yakın tarihe kadar duymamıştık. Görselde eserin birinci cildinin 1895 basımı kapağı. tr.m.wikipedia.org
24- Asım Bey bu eylemini şu tanıdık sözlerle gerekçelendirmişti: “Tarihimiz için bu sayfa kara bir lekedir. Bunu gelecek kuşaklara göstermek doğru olmadığı için yırttım!” demiştir. #imgrc=-ezTFt94VaihKM" target="_blank" rel="noopener" onclick="event.stopPropagation()">google.com
25- Nedim kimdir?
Tarihçilerin ‘Lale Devri’ adını taktığı III. Ahmed döneminin (1718-1730) ünlü şairidir. Nedim’in lise kitaplarında kesinlikle rastlayamayacağınız şu beyitle neşelenelim: dogus.nl
Tarihçilerin ‘Lale Devri’ adını taktığı III. Ahmed döneminin (1718-1730) ünlü şairidir. Nedim’in lise kitaplarında kesinlikle rastlayamayacağınız şu beyitle neşelenelim: dogus.nl
35- Daha çok şey var. Güreşlerden tut, hız oğlanlarına, erkek banyolarına, hamam kültürüne, sıra gecelerine... Osmanlı çocukları sürekli hakaret ve küfür ediyor. Onlar için özellikle anlattım. Bilin istedim. Bende ecdadımla gurur duyuyorum. @MonelloTurco turkishnews.com
36- OSMANLI'DAN KÜÇÜK BİR NOT
19. Yüzyılın ortalarına doğru, Osmanlı Padişahı ve ailesine hazineden ayrılan ödenek; Osmanlı imparatorluğu içindeki tüm memurların toplamına ayrılan ödeneğin yarısı kadardı.
19. Yüzyılın ortalarına doğru, Osmanlı Padişahı ve ailesine hazineden ayrılan ödenek; Osmanlı imparatorluğu içindeki tüm memurların toplamına ayrılan ödeneğin yarısı kadardı.
38- ...ülkenin iflasa sürüklendiği dönemdi. Osmanlı böyle battı.
Hak ve Adalet böyle bitti.
Hak ve Adalet böyle bitti.
جاري تحميل الاقتراحات...