خودشفقتی یا self-compassion یکی از مفاهیم نسبتاً جدید روانشناسیه و نبودنش میتونه باعث خیلی از مشکلات مثل افسردگی، اضطراب مزمن و تأییدطلبی بشه.
تو این رشتو خودشفقتی رو تعریف میکنیم، ۶ تا خصیصهی اصلیش رو میگیم و یه تست هم برای اندازهگیریش انجام میدیم با هم!
#رشتو
👇
تو این رشتو خودشفقتی رو تعریف میکنیم، ۶ تا خصیصهی اصلیش رو میگیم و یه تست هم برای اندازهگیریش انجام میدیم با هم!
#رشتو
👇
1️⃣ تعریف:
خودشفقتی بهمعنای داشتن حس شفقت، حمایت و بخشندگی به خود هست، به همون مدلی که به دیگران داریم.
دکتر Kristin Neff از دانشگاه تگزاس خیلی رو خودشفقتی کار کرده و کلی کتاب، مقاله و یه تست ارزشیابی مشهور داده و منبع اصلی این رشتو کارهای ایشونه در سایت self-compassion.org.
خودشفقتی بهمعنای داشتن حس شفقت، حمایت و بخشندگی به خود هست، به همون مدلی که به دیگران داریم.
دکتر Kristin Neff از دانشگاه تگزاس خیلی رو خودشفقتی کار کرده و کلی کتاب، مقاله و یه تست ارزشیابی مشهور داده و منبع اصلی این رشتو کارهای ایشونه در سایت self-compassion.org.
3️⃣ تست SCS
برای اندازهگیری خودشفقتی یه تست در سال ۲۰۰۳ توسط دکتر نف طراحی شده به اسم Self-Compassion Scale یا SCS با ۲۶ سؤال [1].
(یه ورژن ۱۲ سؤاله [2] هم داره اما بهنظر من ورژن اصلیش جامعتره و اون رو ترجمه کردم. 👇)
[1] self-compassion.org
[2] self-compassion.org
برای اندازهگیری خودشفقتی یه تست در سال ۲۰۰۳ توسط دکتر نف طراحی شده به اسم Self-Compassion Scale یا SCS با ۲۶ سؤال [1].
(یه ورژن ۱۲ سؤاله [2] هم داره اما بهنظر من ورژن اصلیش جامعتره و اون رو ترجمه کردم. 👇)
[1] self-compassion.org
[2] self-compassion.org
هر سؤال یکی از ۶ خصیصه بالا (۳ تا مثبت و ۳ تا منفی متناظرشون) رو اندازه میگیره و جواب هر تست رو باید با یکی از پنج گزینهی زیر داد:
الف) خیلی موافقم
ب) موافقم
ج) ممتنع هستم / نظری ندارم
د) مخالفم
ه) خیلی مخالفم
یه کاغذ و خودکار یا نُت گوشی بردارین و جواب هر سؤال رو بدین!
الف) خیلی موافقم
ب) موافقم
ج) ممتنع هستم / نظری ندارم
د) مخالفم
ه) خیلی مخالفم
یه کاغذ و خودکار یا نُت گوشی بردارین و جواب هر سؤال رو بدین!
نمرهدهی:
در سؤالات خصیصههای مثبت (مثل خودآگاهی) گزینه الف (خیلی موافقم) تا ه (خیلی موافقم) بهترتیب ۵ الی ۱ نمره دارن.
در سؤالات خصیصه های منفی (مثل انزوا) برعکسه و گزینه الف (خیلی موافقم) ۱ نمره داره تا گزینه ه (خیلی موافقم) ۵ نمره.
مثلاً جواب موافقم به سؤال ۲۰ دو نمره داره.
در سؤالات خصیصههای مثبت (مثل خودآگاهی) گزینه الف (خیلی موافقم) تا ه (خیلی موافقم) بهترتیب ۵ الی ۱ نمره دارن.
در سؤالات خصیصه های منفی (مثل انزوا) برعکسه و گزینه الف (خیلی موافقم) ۱ نمره داره تا گزینه ه (خیلی موافقم) ۵ نمره.
مثلاً جواب موافقم به سؤال ۲۰ دو نمره داره.
در انتها برای هر کدوم ۶ خصیصه میانگین نمرات سؤالاتش حساب میشه. و این میشه نمرهی اون خصیصه. نمرهی نهایی «خود شفقتی» هم میانگین این ۶ تا عدد میشن.
تفسیر خیلی عمومی [3]:
- زیر ۲.۵: کم (نیاز به بهبود)
- بین ۲.۵ تا ۳.۵: متوسط
- بالای ۲.۵: زیاد (خوب)
[3] positivepsychology.com
تفسیر خیلی عمومی [3]:
- زیر ۲.۵: کم (نیاز به بهبود)
- بین ۲.۵ تا ۳.۵: متوسط
- بالای ۲.۵: زیاد (خوب)
[3] positivepsychology.com
4️⃣ هشت تمرین برای افزایش خودشفقتی!
توی خود سایت دکتر نِف ۸ تمرین معرفی شده برای افزایش خودشفقتی [4] و یه سری مدیتیشن. خلاصه تمرینات رو اینجا میذارم.
تمرین ۱: How would you treat a friend?
با یه دوست خیلی عزیز چهطوری رفتار میکنی؟ با خودت همون باش!
[4] #exercises" target="_blank" rel="noopener" onclick="event.stopPropagation()">self-compassion.org
توی خود سایت دکتر نِف ۸ تمرین معرفی شده برای افزایش خودشفقتی [4] و یه سری مدیتیشن. خلاصه تمرینات رو اینجا میذارم.
تمرین ۱: How would you treat a friend?
با یه دوست خیلی عزیز چهطوری رفتار میکنی؟ با خودت همون باش!
[4] #exercises" target="_blank" rel="noopener" onclick="event.stopPropagation()">self-compassion.org
ممنون که وقت گذاشتین تا بدونین چهطوری میشه با مهربونتر بودن با خودتون، زندگی آرومتر و آگاهانهتری داشته باشین.
ممنون هم که اگه خوشتون اومد بهاشتراک میذارین تا بقیه هم بتونن توی این دنیای شلوغ و سخت با مهربونتر بودن با خودشون کمی آرومتر و شاید راحتتر زندگی کنن! 🙏
ممنون هم که اگه خوشتون اومد بهاشتراک میذارین تا بقیه هم بتونن توی این دنیای شلوغ و سخت با مهربونتر بودن با خودشون کمی آرومتر و شاید راحتتر زندگی کنن! 🙏
پ.ن.۱. در مقاله [1] و تد تاک [2] و سایت [3] باورهای غلط درباره خودشفقتی توضیح داده شده مثل:
- خودشفقتی ترحم نیست
- معادل اعتمادبهنفس نیست
- ضعف نیست
- مانع پیشرفت نیست
- خودشیفتگی نیست و نمیاره!
[1] self-compassion.org
[2] youtube.com
[3] self-compassion.org
- خودشفقتی ترحم نیست
- معادل اعتمادبهنفس نیست
- ضعف نیست
- مانع پیشرفت نیست