Agnieszka Nagrodzka     🇵🇱
Agnieszka Nagrodzka 🇵🇱

@AgaNagrodzka

9 تغريدة 1 قراءة Apr 09, 2023
Pierwsze „listy śmierci” trafiły do obozów w Kozielsku, Starobielsku i Ostaszkowie na początku kwietnia, a do więzień w Mińsku, Kijowie, Charkowie około 20 kwietnia 1940 r. W katowniach NKWD w Charkowie i Kalininie działał ten sam mechanizm. 1/9 youtube.com
Szczegółów dotyczących egzekucji dostarczają nam zeznania funkcjonariuszy NKWD, którzy w nich uczestniczyli. Egzekucje wykonywane były wyłącznie w nocy, w ścisłej tajemnicy. Jeńcy sprowadzani byli do piwnic, gdzie w odosobnionym i wyciszonym pomieszczeniu mordowano2 /9
ich strzałem w tył głowy. Osobom, które stawiały opór, wiązano ręce. Początkowo do egzekucji używano rewolweru Nagant. Następnie korzystano z niemieckich pistoletów typu Walther kal. 7,65 mm ze względu na ich niezawodność i wysoką wydajność. Egzekucje trwały do rana. 3/9
Szef Zarządu NKWD w Kalininie, mjr Dmitrij Stiepanowicz Tokariew, po latach wspominał: „To było już w pierwszy dzień. Tak więc poszliśmy. I wówczas zobaczyłem całą tę grozę. Przyszliśmy tam. Po kilku minutach Błochin [jeden z funkcjonariuszy NKWD przybyłych z Moskwy] włożył 4/9
swoją odzież specjalną: brązową skórzaną czapkę, długi skórzany brązowy fartuch, skórzane brązowe rękawice z mankietami powyżej łokci. Na mnie wywarło to ogromne wrażenie – zobaczyłem kata! Skazańcom nie odczytywano wyroku. Po zaciągnięciu do celi śmierci ofiara była od razu 5/9
zabijana strzałem w tył głowy” (Sprawa Katynia…, s. 50). Nad ranem zwłoki pomordowanych przewożono ciężarówkami w ustronne miejsca, gdzie czekały już wykopane doły. Grabarzy zastępowały koparki, które wyrównywały teren. Miejsca pochówku ofiar były przez lata 6/9
niedostępne nawet dla okolicznych mieszkańców.
Zdecydowanie mniej wiadomo o egzekucji w Katyniu – w tym przypadku wiedza pochodzi głównie z ekshumacji. Łuski odnalezione nad dołami śmierci wskazują, że bezpośrednio tam odbywały się egzekucje. Zanim jednak ofiary 7/9
trafiły na miejsce kaźni, kierowano ich do willi, która w latach trzydziestych służyła za miejsce wypoczynku dla zasłużonych funkcjonariuszy NKWD. W budynku tym przeprowadzano rewizje. Być może również w nim wykonano część egzekucji. Osobom, które stawiały opór krępowano 8/9
ręce. Niektórym zakładano płaszcz na głowę obwiązując go sznurem, którego koniec łączono z węzłem na rękach. Następnie jeńców powtórnie ładowano do więziennych samochodów bez okien i przewożono na miejsce egzekucji. 9/9

جاري تحميل الاقتراحات...