Arşiv Saka
Arşiv Saka

@ArsivSaka

15 تغريدة 66 قراءة Mar 26, 2023
Atatürk'ten Sadrazam'a
5 ADET TARİHİ TELGRAF (1918)
"Benim tıynetim bu teslim anlaşmasını uygulamaya müsait değil. Beni görevden alın yoksa ben bu emri uygulamam."
Atatürk, 3 Kasım 1918'de mayın tarama bahanesiyle İskenderun'a çıkmak isteyen Fransız müfrezesine izin vermedi.
1- 5 Kasım 1918'de de emrindeki 7. Ordu, 3. Kolordu ve 41. Tümen Komutanlığı'na çektiği telgrafla İskenderun Körfezi'ne çıkarma yapmaya kalkacak İngiliz kuvvetlerine ateşle karşılık verilmesini emretti.
2- Sadrazam Ahmet İzzet Paşa, 6 Kasım 1918'de Atatürk'e gönderdiği telgrafta İngilizlerin, Halep'teki ordularını besleyebilmek için İskenderun'dan yararlanmalarının mütareke sırasındaki “İngiliz centilmenliğine” verilecek bir karşılık olduğunu söyledi.
3- Atatürk, 6 Kasım 1918'de “geciktiren idam edilir” notuyla Ahmet İzzet Paşa'ya gönderdiği şifre-telgrafta “İngiliz centilmenliğini” ve “gönül alma yoluna gitmeyi anlamak nezaketinden yoksun olduğunu” söyledi. Bu konuda “hoşgörülü olmayı çok sakıncalı bulduğunu” belirtti.
4- “İskenderun'a her ne sebep ve bahane ile asker çıkarmaya teşebbüs edecek İngilizlere ateşle karşılık verilmesini emrettim” dedi.
5- “İngilizlerin aldatıcı muamele, teklif ve hareketlerini, İngilizlerden fazla haklı ve nazik gösterecek ve buna karşılık gönül alıcı emirleri uygulamaya yaradılışım elverişli değildir” ya beni görevden alın yoksa ben bu emri uygulamam dedi.
6- Ahmet İzzet Paşa, 6 Kasım 1918'de Atatürk'e gönderdiği telgrafta İskenderun'a çıkacaklara “silahla karşılık verme” emrinin “devletin siyasetine ve memleketin menfaatine aykırı” olduğunu söyleyerek “bu yanlış emrin derhal düzeltilmesini” istedi.
7- Mütarekede bu olumsuz şartları kabul ettiren “gaflet değil, kesin yenilgimizdir” dedi.
6 Kasım 1918'de düşman çıkarma birlikleri İskenderun Körfezi'ne girdiklerinde -Atatürk'ün emri doğrultusunda- 41. Tümen uyarı atışı yaptı.
8- Atatürk, 7 Kasım 1918'de Ahmet İzzet Paşa'ya gönderdiği telgrafta “İngilizler bir çıkarmaya yeltenmediklerinden ateş edilmesine gerek kalmamıştır” dese de 7. Ordu Hareket Şubesi'nde görevli Muzaffer Ergüder'in Samet Kuşçu'ya anlattıklarına göre 6 Kasım 1918'de İskenderun...
9- ...Körfezi'ne girmeye çalışan Fransız donanması, topçu ateşiyle körfezden uzaklaştırıldı.
Enver Behnan
10- Atatürk'ün “direniş telgrafları”, teslimiyetçi Osmanlı yönetimini çok tedirgin etti. Öyle ki Sadrazam Ahmet İzzet Paşa, 7 Kasım 1918'de Yıldırım Orduları Grubu ile 7. Ordu'yu kaldırdı. Atatürk'ü İstanbul'a çağırdı.
11- Ahmet İzzet Paşa, 8 Kasım 1918'de İskenderun'un İngilizlere teslim edileceğini bildirdi. Atatürk, aynı gün Ahmet İzzet Paşa'ya gönderdiği telgrafta -adeta geleceği görürcesine- şöyle dedi: “Bugün Payas-Kilis hattına kadar toprakları isteyen İngilizlerin yarın Toros'a...
12- ...kadar olan Kilikya mıntıkasını, daha sonra Konya-İzmir hattının işgali isteklerinin birbirini kovalayacağı ve sonunda ordumuzun kendileri tarafından sevk ve idaresi ve hatta Osmanlı Bakanlar Kurulu'nun Britanya Hükümeti tarafından seçilmesi gibi tekliflerin...
13- ...karşısında da kalmak uzak bir ihtimal değildir.” Görüldüğü gibi Atatürk, daha İstanbul'a gitmeden, Samsun'a çıkmadan aylar önce, 1-8 Kasım 1918 tarihleri arasında, 7 gün boyunca, Adana'da, muhtemel bir emperyalist işgale karşı hem yetkilileri uyarmış hem de ilk direniş...
14- ...hazırlıklarını yapmıştı.
Sonra neler mi oldu?
Mustafa Kemalin emrindeki ordu hepten lağvedildi. Sadrazam kendisini istanbula çağırdı.
trthaber.com
demkaryayinevi.com

جاري تحميل الاقتراحات...