Bux Butler
Bux Butler

@Bux_Butler

9 تغريدة 1 قراءة Mar 22, 2023
To co, od jutra "bank run" na małe banki w 🇺🇸? SVB był kiepsko zarządzaną instytucją, ale z wykresu poniżej wynika, że podobne problemy ma przynajmniej kilka innych podmiotów. Dziś krótko o samospełniających się przepowiedniach.
1/
Prezes SIlicon Valley Bank apelował w czwartek do klientów o "zachowanie spokoju", dodając, że jeżeli wszyscy będą sobie powtarzać, że SVB ma kłopoty - to faktycznie tak będzie. Przy słabo zarządzanym banku wystarczy tylko delikatny "bank run", żeby wywrócić ich działalność.
2/
Nie oszukujmy się - system bankowy na świecie opiera się na ludziach, którzy wierzą, że ich środki na koncie są bezpieczne. Całkiem dobrze opisuje to filmik poniżej. Gdy zasieje się niepewność - kto będzie wnikał czy to tylko plotka?
3/
Jak dużo osób już w poniedziałek zdecyduje się przenieść swoje środki z małych banków do większych instytucji, gdzie wiara wciąż jest relatywnie silna? Jak łatwo zasiać niepewność w społeczeństwie w czasach kiedy każdy karmi się szumem z internetu po kilka godzin dziennie?
4/
Uważam, że walka o nasze umysły mocno się nasili. Jeżeli decydenci nie przedstawią jutro dobrych argumentów, przypadek SVB może być tylko początkiem. Ciekawi mnie jak łatwo będzie przekonać wszystkich, żeby "zachowali spokój", w dobie powszechnego sceptycyzmu?
5/
Jeżeli rozwiązanie nie będzie przekonujące to kto będzie chciał ryzykować? Zagrożone będą małe banki, ale też te, które w zasadzie były dobrze zarządzane. Każdy podmiot może zostać złamany, kwestia odpowiedniej skali paniki. Żaden bank nie trzyma Twojej gotówki w sejfie.
6/
Już dziś widzimy filmy takie jak ten o rzekomym "bank runie" na jedną z filii banku w 🇺🇸
Ja nie wiem czy jest prawdziwy i nawet jeżeli jest, będzie mnóstwo fejk newsów, starych filmów i plotek krążących po internecie. Nie dajcie się zwariować.
7/
"Ktoś coś powiedział."
"Wujek mojego kolegi z liceum pracował kiedyś w banku i napisał mi, żeby wycofywać wszystkie środki"
I tak dalej...
8/
W takich chwilach bardzo ciężko jest odsiać prawdę od fałszu lub manipulacji. Ale to okres, w którym samospełniające się przepowiednie mają wielką moc.
Pozdrawiam wszystkich i trzymajcie się! 💖
9/

جاري تحميل الاقتراحات...