Bux Butler
Bux Butler

@Bux_Butler

18 تغريدة 10 قراءة Mar 22, 2023
Ludzie oszukani przez fake guru często piszą, że te osoby miały początkowo dobre zagrania i wiele można było się od nich nauczyć. Dlaczego tak jest? Dlaczego na Twitterze nie brakuje ekspertów jednej hossy? Dziś krótko o tzw. prawie małych liczb.
1/
Po krótce - "prawo małych liczb" mówi nam o tym, że w małej próbie bardzo łatwo osiągnąć pewne ekstrema. Prowadzi to do fałszywego odbioru rzeczywistości, poprzez przekonanie, że reguły obowiązujące przy małej liczebności są takie same również dla większej próby.
2/
To zjawisko powszechne w naszym życiu. Jest np. jedną z przyczyn tzw. "kryzysu replikacji" w badaniach naukowych, gdzie autorzy starają się dobierać próbę w ten sposób, aby udowodnić stawianą tezę - tym samym zwiększając szansę na publikację badania.
3/
pl.sainte-anastasie.org
Jednak "kryzys replikacji" dotyka skuteczności także nieomylnych guru inwestowania czy tradingu. Ci cytują tylko te predykcje, które się sprawdziły - zwiększając tym samym szansę na sprzedaż swojej usługi. Wróćmy jednak do tematu małych liczb.
4/
Zacznijmy od ogółu. Bitcoin istnieje dopiero od lekko ponad dekady. Przez ten czas mieliśmy 3 cykle 4-letnie. Na tej podstawie wielu uważa, że kolejne cykle będą wyglądały bardzo podobnie. Pytanie - czy próba jest odpowiednio duża, żebyśmy mogli wysnuć taki wniosek?
5/
Kolejny przykład. Mamy dopiero trzecią bessę na Bitcoinie, jednak wiele osób na podstawie dwóch poprzednich próbuje wyciągnąć wnioski co do przebiegu kolejnej, wierząc, że skoro "zawsze" tak było - to aktualna bessa będzie bardzo podobna, a nawet identyczna.
6/
Czy jeżeli rzucisz monetą pięć razy i za każdym razem wypadnie reszka to znaczy, że już zawsze będzie wypadać reszka? Czy jeżeli trader miał ostatnio 5 dobrych zagrań to znaczy, że jest w tym dobry i że zawsze już będzie miał tak wysoką skuteczność?
7/
Czy przeszłe wyniki mają wpływ na przyszłe wyniki? Pokrętne pytania? Ale to właśnie takie wnioski często pojawiają się w naszej głowie. Mała próba po prostu nie jest reprezentatywna, ale jak już często tutaj wspominałem, nasz mózg lubi uproszczenia i uogólnienia.
8/
Oszust, którego opisywałem zrobił dobre wrażenie na obserwujących, więc ci postanowili wykupić jego usługę. Jednak im więcej trejdów, tym skuteczność robi się coraz gorsza. Od mojego postu wszystkie 7 zagrań zakończone porażką. A na TT oczywiście wzmianka o trafnej predykcji.
9/
Może liczył, że da radę na którymś trejdzie wykręcić coś takiego 👇 Takim czymś mógłby się pochwalić np. obserwującym na TT.
Jakby próbował dostatecznie długo, w końcu mogłoby mu się udać. Ale tutaj zadziałało by już prawo wielkich liczb 🙂
10/
Podrzucając monetą masz 50% szans że wypadnie reszka i 50% że będzie to orzeł.
Jeżeli będziesz rzucał monetą w nieskończoność to początkowe ekstremum (100% reszka w pięciu rzutach) zacznie dążyć do tych powyższych wartości. Podobnie jak z trejdami kiepskiego @SongoTrader.
11/
Dlatego tak ważne jest abyś zrozumiał, że sugerowanie się małą próbą oraz często zmanipulowanymi danymi, zebranymi pod udowodnienie danej tezy (np. że ktoś jest dobrym traderem) - jest błędem i zawsze powinieneś zachować otwarty umysł.
12/
Na Twitterze jest masa opinii ludzi, którzy pojawili się na rynku w 2020 roku - podczas jednej z największych euforii w krypto. Na podstawie tylko tych doświadczeń próbowali w 2022 roku mówić Ci jak powinieneś zarządzać własnym kapitałem.
13/
Zastanów się czy przypadkiem Twoja skuteczność nie podlega prawu małych liczba, zanim dopadnie Cię "syndrom Boga" i wyzerujesz swój depozyt. Być może to, że udało Ci się zagrać pod wczorajsze spadki nie wynika z Twojej wnikliwej analizy, a z tego, że po prostu wypadła reszka
14/
Od mojego postu opisującego oszustwo Songo stracił raptem 30 obserwujących. Śledzą go również duże profile. Wczoraj dostałem też informację na priv, że oszukiwał i wyrzucał osoby z grupy już w grudniu 🤷‍♂️ oszust niewzruszony działa dalej.
15/
Nie oszukujmy się - nie wygramy wojny z tym zjawiskiem. Dlatego tak ważne, żebyś budował swoją świadomość. Być może kiedyś osiągniemy tu zasięgi, które pozwolą wywrzeć wpływ tak jak np. kanał "Nie wiem, ale się dowiem" na YT, który wycina patologię z Youtuba 😉
16/
Aktualnie lepiej się niosą gównoburze na gównoargumenty. To tam jest odciągana Twoja uwaga. Dlatego jesteś zdany wyłącznie na siebie.
Chciałbym, żebyś dziś zrozumiał jak łatwo zrobić wrażenie wręcz nieomylności i bycia ekspertem na rynku oraz jak łatwo wejść w tą pułapkę.
17/
Szykuję także mocno sarkastyczny poradnik o tym jak łatwo zostać krypto influ ekspertem i dlaczego nawet Ty możesz zacząć już od jutra 😉
Na dziś to koniec. Miłego weekendu i jak mawia klasyk "myślcie mądrze o swoich pieniądzach" 😄
Pozdrawiam!
18/

جاري تحميل الاقتراحات...