Genelde e-ticaret yapacağım denildiğinde uğranan ilk durak şu oluyor:
- Ne satmalıyım?
Bu sorudan 5 dakika sonra da kimisi Youtube'da 'çok satan ürünler' videosuna atlıyor, kimisi satan ürün sırlarına dalıyor, kimisi de Amazon veya Aliexpress'de boğuluyor.
Bitmedi 👇
- Ne satmalıyım?
Bu sorudan 5 dakika sonra da kimisi Youtube'da 'çok satan ürünler' videosuna atlıyor, kimisi satan ürün sırlarına dalıyor, kimisi de Amazon veya Aliexpress'de boğuluyor.
Bitmedi 👇
İşin daha kötüsü ise insanlara bunun normal olduğu söyleniyor ve genelde başarısızlıkların %95’i bu başlangıçtan ötürü oluyor.
Çünkü ürün araştırmaya hiçbir zaman ürün ile başlamamalısınız!
Ürün araştırmak işin %25'ini oluşturuyor.
Gelin işin %75'ine bir göz atalım 👇
Çünkü ürün araştırmaya hiçbir zaman ürün ile başlamamalısınız!
Ürün araştırmak işin %25'ini oluşturuyor.
Gelin işin %75'ine bir göz atalım 👇
Satacak ürün bulmak şu 4 adımdan oluşur:
1. Kime satılacak
2. Nasıl satılacak
3. Ne zaman satılacak
4. Ne satılacak
İnsanların hatası diğer 3 adımı yok sayarak tamamen 'ne satılacak' kısmına odaklanması ve yolculuklarının bu yüzden başarısızlıkla sonuçlanması.
Çok karıştı mı?
1. Kime satılacak
2. Nasıl satılacak
3. Ne zaman satılacak
4. Ne satılacak
İnsanların hatası diğer 3 adımı yok sayarak tamamen 'ne satılacak' kısmına odaklanması ve yolculuklarının bu yüzden başarısızlıkla sonuçlanması.
Çok karıştı mı?
Hemen toplayalım öyleyse:
Eğer bir ürünü kime, nasıl ve ne zaman satacağınızı bilmiyorsanız elinizde ürün olmasının hiçbir anlamı yok.
Örneğin;
Tasarımcılar ve illüstratörler birbirine yakın kümeler olmalarına rağmen 'dokunmatik kalem' alma sebepleri tamamen farklıdır.
Eğer bir ürünü kime, nasıl ve ne zaman satacağınızı bilmiyorsanız elinizde ürün olmasının hiçbir anlamı yok.
Örneğin;
Tasarımcılar ve illüstratörler birbirine yakın kümeler olmalarına rağmen 'dokunmatik kalem' alma sebepleri tamamen farklıdır.
Bir grup kalemin tutuşuna ve batarya ömrüne dikkat ederken, diğer grup ise kalem ucunun hassaslığına ve kalem fonksiyonlarına odaklanır.
İnsan dikkatinin 3-4 saniyelere indiği günümüzde ise, bu özelliklerin hangisini öne çıkartacağınızı bilmezseniz maalesef kaybedersiniz 👇
İnsan dikkatinin 3-4 saniyelere indiği günümüzde ise, bu özelliklerin hangisini öne çıkartacağınızı bilmezseniz maalesef kaybedersiniz 👇
Dolayısı ile e-ticarete yeni başlayan kişilerin ürün ile başlayıp başarısız olmasının en büyük sebebi budur.
Peki çözüm nedir?
Aşağıdaki sırayla gitmek:
Niş - Persona - Sorun - Anahtar Kelime - Ürün
Merak etmeyin göründüğünden daha basit, hızlıca bakalım:
Peki çözüm nedir?
Aşağıdaki sırayla gitmek:
Niş - Persona - Sorun - Anahtar Kelime - Ürün
Merak etmeyin göründüğünden daha basit, hızlıca bakalım:
1. Niş
Bilinen mağaza/ürün kategorilerini niş olarak alıyoruz. Örneğin mutfak, bebek, dağcılık vb kategoriler çatı alanlarımız.
Öncelikle bir niş seçerek başlayın. Nişler her ne kadar daraltılmış alanlar gibi gözükse de hala çok geniştir ve farklı parçalara ayrılır.
Bakalım 👇
Bilinen mağaza/ürün kategorilerini niş olarak alıyoruz. Örneğin mutfak, bebek, dağcılık vb kategoriler çatı alanlarımız.
Öncelikle bir niş seçerek başlayın. Nişler her ne kadar daraltılmış alanlar gibi gözükse de hala çok geniştir ve farklı parçalara ayrılır.
Bakalım 👇
Mutfak kategorisine giren daha dar bir mutfağın güncel sorunları ile daha geniş bir mutfağın güncel sorunları ve dolayısı ile yapacağı harcamalar aynı olmayacaktır.
İyi de ben bunları nasıl ayırt edeceğim.
Şimdi geliyoruz:
İyi de ben bunları nasıl ayırt edeceğim.
Şimdi geliyoruz:
2. Personalar
Her nişin altında yer alan farklı tiplere 'personalar' diyoruz.
Persona kısmında bir kişiden yola çıkarak bir grubu, bir gruptan yola çıkarak bir topluluğu tanımlayabilirsiniz.
Örneğin anne-bebek nişine ait iki zıt persona şu şekilde olabilir:
Her nişin altında yer alan farklı tiplere 'personalar' diyoruz.
Persona kısmında bir kişiden yola çıkarak bir grubu, bir gruptan yola çıkarak bir topluluğu tanımlayabilirsiniz.
Örneğin anne-bebek nişine ait iki zıt persona şu şekilde olabilir:
'Çalışan anneler' ve 'Ev hanımı anneler'
Teknik olarak aynı süreçlerden geçseler de:
Satın alma motivasyonları, temel ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlara ulaşmaları gereken zaman farklı olacağı için ticari olarak iki farklı kümedirler.
Gelelim diğer adıma:
Teknik olarak aynı süreçlerden geçseler de:
Satın alma motivasyonları, temel ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlara ulaşmaları gereken zaman farklı olacağı için ticari olarak iki farklı kümedirler.
Gelelim diğer adıma:
3. Sorunlar
En basit adımlarla persona belirlemeye başladıktan sonra hemen diğer adım geliyor:
Sorunlar neler?
Özellikle çoktan adapte olunmuş ve aktif çözüm aranmayan sorunları bulmak harika sonuçlar verebilir.
Nasıl mı?
En basit adımlarla persona belirlemeye başladıktan sonra hemen diğer adım geliyor:
Sorunlar neler?
Özellikle çoktan adapte olunmuş ve aktif çözüm aranmayan sorunları bulmak harika sonuçlar verebilir.
Nasıl mı?
Hepimizin muzdarip olduğu fakat aktif çözüm aramadığı bir soruna bakalım:
- Sarımsak/Soğan kesme.
Her ne kadar sürecin göz yaşartıcı olduğunu kabul etsek de aslında çok kolay bir çözümü var:
Sarımsak kesme makinesi.
3 sene önce sattığımız bu ürüne bir bakalım isterseniz:
- Sarımsak/Soğan kesme.
Her ne kadar sürecin göz yaşartıcı olduğunu kabul etsek de aslında çok kolay bir çözümü var:
Sarımsak kesme makinesi.
3 sene önce sattığımız bu ürüne bir bakalım isterseniz:
4. Anahtar Kelimeler
Sorunları belirledikten sonra bu sorunlarla ilgili anahtar kelimeler çıkartmak ürün bulmayı epeyce kolaylaştırıyor.
Anahtar kelimelerinizi Google Trends, Answer the public, Semrush vb kullanarak çeşitlendirebilirsiniz.
Şimdi son adım 👇
Sorunları belirledikten sonra bu sorunlarla ilgili anahtar kelimeler çıkartmak ürün bulmayı epeyce kolaylaştırıyor.
Anahtar kelimelerinizi Google Trends, Answer the public, Semrush vb kullanarak çeşitlendirebilirsiniz.
Şimdi son adım 👇
5. Ürün
Artık kime göre, ne tarz ve hangi standartlara sahip ürünler aradığımızı biliyoruz.
İşimiz fazlası ile kolay.
Ürün kısmında benim özellikle dikkat ettiğim bir iki madde var, onları da size aktardıktan sonra uygulamalı ürünümüze geliyorum:
Artık kime göre, ne tarz ve hangi standartlara sahip ürünler aradığımızı biliyoruz.
İşimiz fazlası ile kolay.
Ürün kısmında benim özellikle dikkat ettiğim bir iki madde var, onları da size aktardıktan sonra uygulamalı ürünümüze geliyorum:
Ben ürünlerin verisine Aliexpress'ten bakıp, ürün gönderimini CJ'den yapıyorum.
Sebebi belli: Aliexpress'de data çok, CJ ise ürünleri hızlı kargoluyor.
Kriterler:
- Sipariş sayısı 1000'den az, 10000'den fazla olmasın.
- En az iki satıcı olsun.
- Günlük satış stabil olsun.
Sebebi belli: Aliexpress'de data çok, CJ ise ürünleri hızlı kargoluyor.
Kriterler:
- Sipariş sayısı 1000'den az, 10000'den fazla olmasın.
- En az iki satıcı olsun.
- Günlük satış stabil olsun.
- Tamamen plastik olmasın.
- $4 ucuz olmasın.
- Yorumlar 4.6'nın altına düşmesin.
Persona özelindeki kriterler dışında temelde baktığım maddeler bunlar.
Bir gün neden bu maddelere baktığımı da farklı bir seride anlatırım.
Şimdi challange ürüne bakalım.
- $4 ucuz olmasın.
- Yorumlar 4.6'nın altına düşmesin.
Persona özelindeki kriterler dışında temelde baktığım maddeler bunlar.
Bir gün neden bu maddelere baktığımı da farklı bir seride anlatırım.
Şimdi challange ürüne bakalım.
Challange için:
Niş: Mutfak
Persona: Marka olmayan teknolojik ürünler alan fakat harcamaları lüks tüketim vari olan kişi. Havalı olması önemli fakat pahalı olamaz.
Sorun: Şarap açmanın manuel zorlukları.
Başlangıç anahtar kelimem: Wine opener.
Peki sonra ne oldu 👇
Niş: Mutfak
Persona: Marka olmayan teknolojik ürünler alan fakat harcamaları lüks tüketim vari olan kişi. Havalı olması önemli fakat pahalı olamaz.
Sorun: Şarap açmanın manuel zorlukları.
Başlangıç anahtar kelimem: Wine opener.
Peki sonra ne oldu 👇
Maalesef aliexpress ve CJ'in çözülemeyen bir sorunu var: Ürün Görselleri
Ürün görsellerini iyileştirmek için ise @ARsparTech'ı kullanıyorum. Çünkü ne ürünü stüdyoma getirtecek 2-3 haftam ne de buna harcamak istediğim bütçem.
Ürün görselini de hallettikten sonra hazırım.
Ürün görsellerini iyileştirmek için ise @ARsparTech'ı kullanıyorum. Çünkü ne ürünü stüdyoma getirtecek 2-3 haftam ne de buna harcamak istediğim bütçem.
Ürün görselini de hallettikten sonra hazırım.
Artık pazarlamaya geçeceğim, üzerine çalışılmış bir ürünüm var.
Zaten bundan sonraki aşamaları Challange'da anlatmıştım.
Bu sırada ARspar'ı %30 indirimle kullanmak isterseniz 'Challange30' kuponu ile kullanabilirsiniz.
Yeni gölge ekleme özelliği ile harika oldu :)
Özetle:
Zaten bundan sonraki aşamaları Challange'da anlatmıştım.
Bu sırada ARspar'ı %30 indirimle kullanmak isterseniz 'Challange30' kuponu ile kullanabilirsiniz.
Yeni gölge ekleme özelliği ile harika oldu :)
Özetle:
Bir kitleden başlamak ve bu kitenin sorunları özerek ilerlemek e-ticarete başlarken yapacağınız en önemli adımdır.
Direk ürün ataştırması ile başlayan binlerce insan maalesef sırf bu sıralamadan ötürü e-ticaret yolculuklarını başarısızlıkla kapatıyor.
Umarım faydalı omuştur.
Direk ürün ataştırması ile başlayan binlerce insan maalesef sırf bu sıralamadan ötürü e-ticaret yolculuklarını başarısızlıkla kapatıyor.
Umarım faydalı omuştur.
Seriyi faydalı bulduysanız şuradan RT'leyerek dieğr insanların da ürün bulmasına yardımcı olabilirsiniz:
Challenge maalesef hep benim klavyenin azizliğine uğruyor.
@ARsparTech’da %30 indirimli Kodumuz: Challenge30 olacak 🤝
@ARsparTech’da %30 indirimli Kodumuz: Challenge30 olacak 🤝
جاري تحميل الاقتراحات...