Bahman Ansari
Bahman Ansari

@Ansari_Bahman

9 تغريدة Mar 20, 2023
روابط ایران و آلمان در دوران حکومت #هیتلر و #رضاشاه
ـ #رشتو
ایران در جنگ‌جهانی دوم اعلام بی‌طرفی کرد. اما با وجود این، در پشت‌پرده از آلمان‌ها حمایت می‌کرد. چرا که پیروزی آلمان در جنگ، مساوی بود با تضعیف انگلیس و شوروی، دو کشور متخاصمی که بیشترین خسارت را به ایران زده بودند.
روابط خوبی بین هیتلر و رضاشاه برقرار بود. هیتلر به‌خصوص به دلیل آن که ایران را به لحاظ ژنتیکی، تنها منطقهٔ دست‌نخوردهٔ نژاد آریایی می‌دونست، علاقه ویژه‌ای به ایران نشون می‌داد و در تاریخ، چند نمونه از مراودات و روابط حسنه میان ایران و آلمان در آن دوران باقی مانده.
برای نمونه این متن تبریک رسمی #نوروز توسط هیتلر برای ایرانیان در سال ١٣١٧ خورشیدی است:
ترجمهٔ متن به فارسی: «از آن اعليحضرت خواهشمندم، به مناسبت نوروز صميمى‌ترين تبريكات و ادعيه‌ام را براى مزيد ترقى و تعالى كشور ايران قبول فرمايند. آدولف هيتلر»
(ترجمه در همان زمان انجام شده.)
مورد دیگر، هدیه‌ای است که هیتلر برای رضاشاه ارسال کرد. در خاطرات تاج‌الملوک در این مورد آمده است:
«موقعی که ما به ملاقات هیتلر رفتیم، آقای محتشم‌السلطنه اسفندیاری هم حضور داشتند. هیتلر با من و اشرف و شمس دست داد و از من حال و احوال رضا[شاه] را پرسید.
از طرف سفارت ایران، یک مرد جوان به عنوان دیلماج (مترجم) حضور داشت که مطالب هیتلر را برای ما و حرف‌های ما را برای هیتلر ترجمه می‌کرد.
ما برای هیتلر چند هدیه برده بودیم که عبارت بودند از: دو قطعه قالی نفیس ایرانی و مقداری پستهٔ رفسنجان.
حاج محتشم‌السطنه اسفندیاری، قالی‌ها را در جلوی پای هیتلر بازکرد و درمورد صنعت قالیبافی در ایران توضیحاتی داد. هیتلر خیلی از نقش قالی‌ها خوشش آمد. روی یکی از قالی‌ها که بافت تبریز بود، عکس خود هیتلر نقش بسته و روی قالی دیگر هم علامت صلیب شکسته دیده می‌شد.
از مطالب هیتلر دستگیرمان شد که باورش نمی‌شود این تصاویر ظریف را با دست بافته باشند.
هیتلر متقابلا سه قطعه عکس خود را امضاء کرد و به من و دخترانم داد.
و سپس مطالبی گفت که دیلماج (مترجم) سفارت چنین ترجمه کرد: آقای هیتلر می‌گویند متاسفانه پیشوای آلمان مثل شاه ایران ثروتمند نیست و نمی‌تواند متقابلا هدیه‌ای گرانقیمت به ما بدهد و از این بابت معذرت می‌خواهند!»
منبع: کتاب خاطرات ملکه پهلوی، موسسه انتشارات به آفرین، 1380
یکی از عکس‌هایی که هیتلر با امضای خودش به رضاشاه داد 👇

جاري تحميل الاقتراحات...