Bux Butler
Bux Butler

@Bux_Butler

16 تغريدة 2 قراءة Feb 15, 2023
Padł zarzut, że spompowałem token $GIGA po jednym z moich ostatnich wpisów 🥲 ogólnie uważam, że ta uwaga jest całkiem sensowna. Dziś chciałbym się do tego odnieść, ale też pogadać o shillowaniu projektów, "zrzucaniu toreb" i moim stosunku do tego kontrowersyjnego tematu.
1/
Kilka dni temu wspominałem o $GIGA jako przykładzie tokenu opartego na #realyield. Niefortunnie w ciągu następnych 24h jego jego cena wzrosła ponad 50%. Moim zdaniem mieliśmy tu dużo szczęścia. Projekt kilka godzin później opublikował trailer i emocje znów ożyły.
2/
Kapitalizacja rynkowa tokenu na tamtą chwilę wynosiła jakieś $5mln.
Dzienny wolumen ~$200k.
Ponad milion $$ w puli płynności.
2k+ hodlerów.
Żeby ruszyć tym wykresem o 50% potrzebne jest przynajmniej kilkadziesiąt tysięcy $$.
3/
Zarzut padł jednak o pompowanie "shitcoinów". I tutaj przechodzimy do nieco filozoficznej części tego referatu. Czym jest "shitcoin"? Jestem przekonany, że każdy z Was ma własną definicję. Dla jednego to wszystko oprócz $BTC, dla innych to low capy, memcoiny itd.
4/
Moim zdaniem szkoda czasu na szukanie poprawnej definicji. To trochę jak pytanie - "hossa czy bessa?". Wiemy, że każdy żyje we własnym świecie i w zasadzie mało istotne jest to jak nazwiemy dane zjawisko.
5/
Dlaczego jednak na tym profilu prędzej opowiem o projekcie @gigaswapfinance niż powstałym wczoraj kolejnym tokenie z kotkiem/pieskiem w logo?
Ponieważ mam daleki horyzont inwestycyjny, lubię inwestować w realne produkty i nie przepadam za zbyt częstym śledzeniem wykresów.
6/
I jest mi jakoś wygodniej poszukać potencjalnej innowacji w przestrzeni. Zastanowić się nad możliwymi trendami i tam poszukać okazji. Ja naprawdę nie muszę zrobić x100 żeby być szczęśliwy. Mi wystarczy x kilka.
7/
I po raz kolejny napiszę - Ty wybierasz własną strategię. Pisałem wielokrotnie o inwestowaniu w tokeny o niskiej płynności i z czym się to wiąże. Tak samo jak starałem się opisywać inne strategie.
Skoro wspomniałem już o niskiej płynności, przejdźmy do "zrzucania toreb".
8/
Zauważyłem, że wiele osób się na to fiksuje, ale chyba nie do końca rozumie, że wszyscy tu jesteśmy, żeby zarabiać. Kupujemy nisko, żeby sprzedać wyżej. Tak, influ również. Kiedyś trzeba zacząć realizować zyski, przecież nikt nie będzie czekał aż wszyscy zrobią to przed nim.
9/
Niestety niektóre projekty mają tak niskie obroty, że zrzucenie tam $1k może mocno wstrząsnąć wykresem. Wtedy właśnie potrzebna jest płynność. Jak ją wytworzyć? Może napisać, że za projektem stoi ktoś fajny, ale nie powiemy kto? 🤷‍♂️ Albo wymyślić jakąś inną bajeczkę.
10/
I naprawdę nie mam nic przeciwko inwestowaniu w memcoiny czy low capy i pisaniu o tych "projektach". Ale mam bardzo dużo przeciwko manipulacjom i celowemu wprowadzaniu inwestorów w błąd, a to w przypadku shillerów memcoinów jest niestety strasznie nagminne.
11/
To tylko wiara, że "to nowy $DOGE". Tam nie ma innowacji ani użyteczności, ani nawet produktu. Ostatnio okazało się, że innowacją w tego typu projektach jest "yield farming" (sorrki, musiałem😅). To nie moja bajka i moim zdaniem tokeny takie jak $GIGA się w to nie wpisują.
12/
Wolę inwestować w produkt niż ideę. Obstawiać to czy projekt się obroni, a nie to ilu influencerów od memcoinów zacznie o czymś pisać. Wierzę, że coś innowacyjnego jest w stanie wytworzyć organiczne zainteresowanie, a nie sztuczne - bo takie bardzo szybko wyparowuje.
13/
Co nie znaczy, że Gigaswap i inne tego typu projekty nie są obarczone ryzykiem. Moim zdaniem są - jak najbardziej, ale wydaje mi się, że znacznie mniejszym niż kolejny token gdzie jesteś zdany na influencera, który może wytworzy Ci płynność do sprzedaży.
14/
Inwestowanie w altcoiny w ogóle jest bardzo ryzykowne. Exploity, hacki, dramy obyczajowe itp. potrafią zawalić cenę. Zdawanie się na łaskę influencera jest zwyczajnie dodatkowym utrudnieniem. Dlatego zawsze sprawdzajcie płynność.
15/
Nieczęsto piszę tutaj o konkretnych projektach, ale staram się wybierać takie, które sam uważam za ciekawe. Zawsze róbcie swoją własną analizę i nikomu nie ufajcie - mi tym bardziej 🙂 jestem tylko zwykłym anonimusem z internetu.
Pozdrawiam!
16/

جاري تحميل الاقتراحات...