na terenach Kresów Południowo - Wschodnich mordowali ,gwałcili i ograbiali z wszystkiego z czego się dało Polaków , Żydów, Czechów ,Ormian ,Rosjan i Ukraińców którzy nie akceptowali zbrodni.
- Ukraińcy mordowali jako terroryści z UWO i OUN .
- mordowali jako bojówkarze UPA
2/6
- Ukraińcy mordowali jako terroryści z UWO i OUN .
- mordowali jako bojówkarze UPA
2/6
- byli kolaborantami i mordercami w 14 Dywizji Grenadierów Waffen SS- potocznie nazywanej 14 Dywizją Waffen - SS ,,Galizien "
- służyli jako wachmani i policjanci z Ukrainische Hilfspolizei w służbie III Rzeszy
- byli funkcjonariuszami Czeka i NKWD
3/6
- służyli jako wachmani i policjanci z Ukrainische Hilfspolizei w służbie III Rzeszy
- byli funkcjonariuszami Czeka i NKWD
3/6
- zajmowali również ,,zaszczytne " miejsca w służbie stalinowskim i hitlerowskim oprawcom w sowieckich łagrach i niemieckich obozach koncentracyjnych.
Dziś te fakty zaczynają przegrywać , niektórzy woleli by o nich nie pamiętać ,no cóż jak ktoś mądry kiedyś powiedział 4/6
Dziś te fakty zaczynają przegrywać , niektórzy woleli by o nich nie pamiętać ,no cóż jak ktoś mądry kiedyś powiedział 4/6
,,Ci którzy nie pamiętają przeszłości ,skazani są na jej powtarzanie " . Coraz więcej słyszy się o wybaczaniu - jakim należy zapytać ? Zacytuję jedna ocalałą ,,co ja mam im wybaczyć ? To ,że żyję ? Bez prawdy ,bez szacunku ,bez przyznania się i przeprosin ,bez 5/6
zwykłego zgięcia karku - nic z tych ich pojednań nie będzie . Zresztą najpierw trzeba skończyć kłamać - a z tym będzie ciężko .
A i jeśli jakieś ,,zasługi " jeszcze ukraińców względem Polaków pominęłam to bardzo przepraszam . 6/6
A i jeśli jakieś ,,zasługi " jeszcze ukraińców względem Polaków pominęłam to bardzo przepraszam . 6/6
جاري تحميل الاقتراحات...