Bux Butler
Bux Butler

@Bux_Butler

15 تغريدة 1 قراءة Apr 18, 2023
Ostatnio naszła mnie mała refleksja. Przyznam, że problem, który zauważyłem coraz bardziej się nasila i nieco mnie demotywuje jako początkującego influ. Dzisiaj trochę ogólnie, ale chciałbym poruszyć kwestię umiejętności czytania ze zrozumieniem u części użytkowników TT.
1/
Zdarza mi się coś skomentować. Po czym pojawia się ktoś kto próbuje wmówić mi moje własne intencje. Do tej pory wydawało mi się, że słowo "cieszy" można zinterpretować tylko w jeden sposób. Uważam, że jeśli nie jesteś pewny intencji autora, lepiej nie komentować i nie obrażać
2/
Innym razem pojawia się ktoś, kto napisze komentarz i za nic nie jestem w stanie domyślić się o co chodzi autorowi. Pominę kwestię interpunkcji, która często jeszcze bardziej komplikuje i tak zagmatwaną sprawę 🧐
3/
Niekiedy przychodzi do Ciebie influencer i w wątku o #realyield oraz użyteczności tokenów zaczyna opowiadać coś o $FTT i $WAVE, porównując je do $SHIB, a i że w ogóle memcoiny już dawno to mają 🙄 w sensie yield farming, bo to... prawie to samo… co nie? <sarkazm>
4/
I to jest do przełknięcia jeżeli takie problemy mają zwykli zjadacze twitterowego chleba. Gorzej jak ktoś czegoś nie doczyta lub myli pojęcia, a później uczy innych jak robić research 🤷‍♂️
5/
Przez te doświadczenia zaczynam się zastanawiać nad jedną kwestią - dla jak dużej części moich czytelników teksty, które piszę są zrozumiałe? Wina oczywiście może leżeć po mojej stronie, ale jednak spora część wydaje się rozumieć to co piszę.
6/
Podejrzewam też, że niektórzy z Was są tu tylko po to, żeby wspólnie pośmiać się z innych influ albo na kogoś ponarzekać.
Niektórzy machają na to ręką i bagatelizują sprawę. Jednak żebyś mógł zbudować swój pogląd na rzeczywistość musisz potrafić interpretować dane.
7/
A żeby robić to sprawnie, potrzebujesz nauczyć się kilku rzeczy. Zdolności, które warto mieć to umiejętność:
1) wyszukiwania informacji
2) weryfikowania i odróżniania faktów od fikcji
3) czytania ze zrozumieniem
Proste? Niekoniecznie.
8/
Uważamy, że to nasz ulubiony influencer przemieli dla nas ten szum i wyciągnie samo mięso. Niestety często jest tak, że to właśnie oni wprowadzają Cię w błąd, robiąc to czasami całkiem świadomie. Ale nam wszystkim brakuje umiejętności i czasu na weryfikowanie wszystkiego.
9/
Często czytamy teksty wyrwane z kontekstu i na tej podstawie budujemy swój pogląd. Ufamy ludziom ze śmiesznymi avatarami. Rozumiem, że mamy swoje sympatie/antypatie, ale lepiej nie ufać nikomu. Każdy jest tu z jakiegoś powodu i Twoje dobro nigdy nie jest tym najważniejszym.
10/
Czasami zabieramy się za tematy, które są dla nas za trudne albo używamy argumentów, które są zrozumiałe wyłącznie dla nas.
Mam teorię, że byłoby wśród nas mniej podziałów, gdybyśmy najpierw próbowali zrozumieć drugą stronę, a dopiero później starali się ją przekonać.
11/
Osobiście lubię korzystać z wielu źródeł i jeżeli też zaczniesz to robić to szybko zauważysz jak wiele informacji udostępnianych na TT jest ze sobą kompletnie sprzecznych. Niektórzy potrafią po prostu tak zmanipulować obraz, żebyś uwierzył w to co oni.
12/
Znajdź 3 dowody, że poniższe zdjęcie zostało wygenerowane przez AI. W dobie rozwoju sztucznej inteligencji i chatbotów wydaje mi się, że szum informacyjny będzie jeszcze większy, a umiejętność poprawnej interpretacji danych jeszcze bardziej potrzebna.
13/
Na koniec chciałbym poprosić Cię, żebyś przestał mnie obserwować jeżeli mój kontent do Ciebie nie trafia, nie rozumiesz mojego dziwnego poczucia humoru albo po prostu sam nie wiesz jak się tutaj znalazłeś. Ja też mam wyciszonych niektórych influ z 🇵🇱, to nie jest nic złego.
14/
I błagam - czytajmy więcej książek, korzystajmy z kilku źródeł informacji i przede wszystkim pamiętajmy, że czasami lepiej przejść obok czegoś i nie marnować naszego życia na bezproduktywne wieczne kłótnie na te same argumenty z czapy 😉
Pozdrawiam!
15/

جاري تحميل الاقتراحات...