Bux Butler
Bux Butler

@Bux_Butler

15 تغريدة Apr 18, 2023
Inwestorzy pozytywnie zareagowali na wiadomość o zwycięstwie Argentyny 🇦🇷 w ostatnich finałach Mistrzostw Świata w Katarze. Zaraz po końcowym gwizdku, cena #BTC zaczyna rosnąć... Czekaj, co??
Dziś krótko o korelacji i przyczynowości w inwestycyjnym świecie 🙂
1/
W dawnych czasach ludzie uważali, że bez piejącego rano koguta nie wstanie słońce. Małe dzieci zaś wierzą, że to kręcące się wiatraki wywołują wiatr, a nie na odwrót. Z kolei sztorm na morzu to najpewniej gniew Posejdona.
2/
Podobne "wierzenia" występują również w świecie kryptowalut. Niektórzy uważają chociażby, że przejście w chiński Nowy Rok jest pozytywnym wydarzeniem dla ceny Bitcoina. Podobnie jak dodanie kanapki McRib do menu w McDonaldzie 🍔
3/
I o ile powyższe wydarzenia wielu z nas traktuje z przymrużeniem oka, o tyle często nakręcamy się codziennymi newsami, które również nie mają wielkiego (a często żadnego) znaczenia dla ceny aktywów. Wszystko dlatego, że nie potrafimy odróżnić korelacji z przyczynowością.
4/
Zwykle upraszczamy rzeczywistość - skoro wydarzenie A i B są ze sobą skorelowane, to na pewno musi występować między nimi związek przyczynowo-skutkowy. Jednak pomijamy fakt, że w większości przypadków wpływ na A i B ma czynnik C, a nawet C i D lub wszystko jest niezależne.
5/
Często z tego powodu budujemy błędne analogie. I uważamy, że jakiś czynnik (np. kanapka w McDonaldzie lub poziom na wykresie) ma istotny wpływ na to jak zachowa się cena #BTC. W rzeczywistości jest jeszcze zmienna C, nieświadomie pomijana w naszych osądach, bo jej nie znamy.
6/
Często kiedy widzimy na naszym portfelu nawet delikatnie bardziej dynamiczny ruch, pierwsze co robimy to wchodzimy na TT i szukamy przyczyny. Zwykle znajdujemy ich kilka, ponieważ jest tu tak duży szum, że w zasadzie każdy ruch można czymś uzasadnić.
7/
Kilka miesięcy temu popełniłem wątek, w którym napisałem, że emocjonowanie się nawet dużymi newsami nie ma dużego sensu. Głównie dlatego, że rynek jest często nieobliczalny i mimo wszystko dość rzadko reaguje w oczywisty sposób.
8/
Weźmy chociażby ostatnie tygodnie. Bankructwo Genesis, problemy Binance, groźby SEC i wiele wiele innych. Mimo wszystko cena #BTC rośnie i to dynamicznie. I wiem, że jest wśród Was sporo osób, która jest w stanie uracjonalnić ostatnie ruchy i podać rzeczowe argumenty.
9/
Nie chcę się rozwodzić na temat tego, że wszyscy widzimy to co chcemy (przykład na screenie poniżej). Chciałbym żebyś się zastanowił nad tym, czy śledzenie codziennych newsów daje Ci więcej korzyści niż strat.
10/
Osobiście przestałem się tym emocjonować. Moim zdaniem to strata czasu. Ciężko jest ocenić co tak naprawdę jest już w cenie. Te wiadomości to często zwykłe plotki, fake newsy i zorganizowanie kampanie. W 2017 roku jarałem się, że Microsoft wchodzi w blockchain.
11/
Według mnie izolacja od codziennego szumu informacyjnego jest kluczowym czynnikiem w budowaniu długoterminowej strategii inwestycyjnej.
12/
Ile razy straciłeś lub zmieniłeś swoje założenia tylko dlatego, że przeczytałeś jakiegoś tweeta, który później okazał się plotką lub rynek zareagował inaczej niż sądziłeś?
13/
Instynktownie gonimy za każdym newsem, ponieważ chcemy być najlepiej poinformowani. Uważamy więc, że codzienne scrollowanie Twittera daje nam przewagę nad innymi. Jeżeli tak robisz to znaczy, że na pewno masz wysokie skłonności do poddawania się FOMO.
14/
Moim zdaniem bardzo często zapominamy o niezwykle istotnym czynniku w inwestycjach. Tym czynnikiem jest czas. On po prostu musi upłynąć. Wykres to nie tylko oś Y, ale też X. Nic nie dzieje się z dnia na dzień. Bogacenie się jest procesem.
Dziękuję za uwagę i Wasze lajki! 🙂
15/

جاري تحميل الاقتراحات...