Inwestorzy pozytywnie zareagowali na wiadomość o zwycięstwie Argentyny 🇦🇷 w ostatnich finałach Mistrzostw Świata w Katarze. Zaraz po końcowym gwizdku, cena #BTC zaczyna rosnąć... Czekaj, co??
Dziś krótko o korelacji i przyczynowości w inwestycyjnym świecie 🙂
1/
Dziś krótko o korelacji i przyczynowości w inwestycyjnym świecie 🙂
1/
Często z tego powodu budujemy błędne analogie. I uważamy, że jakiś czynnik (np. kanapka w McDonaldzie lub poziom na wykresie) ma istotny wpływ na to jak zachowa się cena #BTC. W rzeczywistości jest jeszcze zmienna C, nieświadomie pomijana w naszych osądach, bo jej nie znamy.
6/
6/
Kilka miesięcy temu popełniłem wątek, w którym napisałem, że emocjonowanie się nawet dużymi newsami nie ma dużego sensu. Głównie dlatego, że rynek jest często nieobliczalny i mimo wszystko dość rzadko reaguje w oczywisty sposób.
8/
8/
Weźmy chociażby ostatnie tygodnie. Bankructwo Genesis, problemy Binance, groźby SEC i wiele wiele innych. Mimo wszystko cena #BTC rośnie i to dynamicznie. I wiem, że jest wśród Was sporo osób, która jest w stanie uracjonalnić ostatnie ruchy i podać rzeczowe argumenty.
9/
9/
Według mnie izolacja od codziennego szumu informacyjnego jest kluczowym czynnikiem w budowaniu długoterminowej strategii inwestycyjnej.
12/
12/
جاري تحميل الاقتراحات...