Bux Butler
Bux Butler

@Bux_Butler

12 تغريدة Apr 18, 2023
Ostatnio przeczytałem, że ktoś "przeczuwa" spadki, albo że w inwestowaniu warto kierować się "swoją intuicją". Dziś krótko o tym dlaczego osobiście uważam, że kierowanie się swoim wewnętrznym głosem w inwestycjach nie jest dobrą opcją, zwłaszcza jeżeli jesteś początkujący.
1/
"Kieruj się w życiu intuicją!" - to bez wątpienia piękne i inspirujące zdanie. Podobnie jak - "Nigdy się nie poddawaj!". Coś podobnego na pewno myślą ludzie, którzy co roku ginął wspinając się na Mount Everest, "Najwyższy Cmentarz Świata".
2/
@joanna96/mount-everest-najwyzszy-cmentarz-swiata-cz-2" target="_blank" rel="noopener" onclick="event.stopPropagation()">steemit.com
Czym w ogóle jest intuicja? Zgodnie z Wikipedią są to sądy i przekonania, które pojawiają się w naszej głowie w formie nagłego przebłysku myślowego, w którym dostrzega się rozwiązanie nurtującego nas problemu.
3/
pl.wikipedia.org
Niektórzy wierzą oczywiście w metafizyczną naturę intuicji. To jakiś głos, który coś nam podpowiada, wskazuje drogę. Wszyscy go potrzebujemy, ze względu na fakt, że człowiek z natury woli maksymalnie upraszczać rzeczy. Analiza bywa strasznie trudna i pracochłonna.
4/
Przytłacza nas konieczność ogarniania złożoności wielu problemów w życiu, więc często zwyczajnie lubimy zdać się na naszą intuicję. Wierzymy, że jesteśmy wyjątkowi, albo że naszym życiem kieruje przeznaczenie i to ono szczepce nam do ucha, zawsze kiedy tego potrzebujemy.
5/
Moim zdaniem wewnętrzny głos to nie metafizyka, a my sami. Nieświadoma część naszego umysłu, na bazie przeszłych doświadczeń, proponuje nam pewne rozwiązania. Z kolei świadoma część decyduje czy z nich skorzystamy.
6/
Jak pisał Daniel Kahneman, intuicja może się przydać kiedy grasz w szachy i jesteś w tym dobry. Gorzej kiedy musisz przewidzieć przyszłość w skomplikowanym świecie, kreowanym przez wydarzenia, których nie rozumiemy do końca i na które wpływu nie mamy.
7/
vanguard.com.au
Z kolei w książce "Błysk! Potęga przeczucia" Malcolm Gladwell dochodzi do wniosku, że zdecydowanie łatwiej jest o trafne przeczucia w dziedzinie, w której jesteśmy ekspertami...
I jak już pewnie wiecie tutaj zaczynają się schodki 😉
8/
Tak, wszyscy jesteśmy "ekspertami" 🙂 Wystarczy wejść w wątek dotyczący przyszłej ceny #BTC czy innego aktywa i poczytać komentarze. Większość z nas uważa, że ma odpowiednie doświadczenie i zna rynek na tyle dobrze, że ze spokojem może już liczyć wyłącznie na swoją intuicję.
9/
Mam taką teorię - nieistotne jest ile jesteś na rynku i jakie masz doświadczenie. Ważne jak wiele wniosków z tych doświadczeń wyciągnąłeś. Czy stajemy się mądrzejsi robiąc te same błędy? Co podpowie nam intuicja kiedy nie znamy nic innego oprócz naszego ulubionego modelu?
10/
Myślę, że warto też zrozumieć jedną ważną rzecz. Moja intuicja jest inna niż Twoja. I do każdego z nas przemawia inny wewnętrzny głos. Ten głos był karmiony innymi doświadczeniami, światopoglądem czy celami w życiu. Często po prostu "słyszymy" to co chcemy.
11/
Dialog wewnętrzny jest ważny, ale nie przeceniałbym swoich zdolności, bowiem najgorsza rzecz jaką możesz sobie zrobić to uwierzyć, że jesteś wyjątkowy i najmądrzejszy w pokoju.
To koniec mojego cyklu wątków o "pewności siebie" 🙂
Wierzcie w siebie, ale nie przesadzajcie! 😉
12/

جاري تحميل الاقتراحات...