Bux Butler
Bux Butler

@Bux_Butler

21 تغريدة Apr 18, 2023
Ostatnio przeglądałem swoją skrzynkę na TT i zauważyłem tam kilka wiadomości dotyczących totalnych shitcoinów. Pisałem już na ten temat, ale myślę, że niektórzy wciąż nie rozumieją. Dziś o tym dlaczego nie jesteś tak wyjątkowy jak mówi Ci Twój ulubiony influencer.
1/
Na początek zaznaczę, że nie obchodzi mnie jaką strategię stosujesz. Jeden lubi inwestować w shitcoiny, inny grać na wysokiej dźwigni, a ktoś jeszcze uśredniać czy kupować na długi termin. Musisz wybrać strategię, która najbardziej Ci odpowiada.
2/
Zacznę od tego, że tzw. schemat “pump & dump” jest znany w inwestorskim świecie od setek lat. Często jednak polega na świadomym wprowadzaniu inwestorów w błąd, żeby sprzedać aktywo po zawyżonej cenie. Taki proceder jak i inne związane z manipulacją rynkową jest nielegalny.
3/
Krypto to jednak dziki zachód. Wciąż brakuje wyraźnych regulacji, więc wszyscy bawią się w najlepsze. Są grupy, które otwarcie się przyznają do pompowania tokenów. Często działa to tak, że im więcej osób zaprosisz do piramidy, tym wyższą rangę i wcześniejsze sygnały dostajesz
4/
Kiedy powstaje nowy projekt, cel jest jeden - przekonać Cię, że należysz do elitarnego grona osób, które dowiadują się o czymś przed innymi i że projekt będzie trwał latami, a nie przez maksymalnie kilka dni/tygodni, jak to zwykle bywa.
5/
Cechy wspólne shitcoinów:
- staking
- wysokie prowizje za kupowanie/sprzedawanie tokenu
- zamrożone środki
- palenie
- przekonywanie, że “prawdziwa” akcja marketingowa zaczyna się dopiero za x tygodni
6/
To jak piszą o tych projektach influ jest dość zabawne, bo mam wrażenie, że wszyscy korzystają z gotowego i tego samego szablonu:
“Właśnie rozmawiałem z zespołem. To profesjonaliści. Pokazali mi swoje plany. To nie będzie zwykły token”. Ile razy czytaliście coś podobnego?
7/
Influencer przychodzi do Ciebie z prośbą - “idź i głoś o istnieniu tego tokenu, jesteś wybrańcem”. I zaczyna się cała zabawa. Robiąc research na temat memcoinów musisz być przygotowany na dość pokaźną ścianę cringe’u, więc czasami lepiej nie robić tego na trzeźwo.
8/
Dodam, że podobnie jak influencerzy od „predykcji”, tak samo ci od shitcoinów, potrafią zwyczajnie skasować swój tweet jeżeli coś pójdzie nie tak. Zatem czasami weryfikując ich skuteczność możemy odnieść wrażenie, że są w tym naprawdę nieźli, a strategia jest mocno dochodowa.
9/
Spójrzmy sobie na ten post. Przejrzałem trochę osoby, które to polubiły. Większość to azjatyckie boty, reszta… Polacy 😅 Ekhm, rozumiem, że w polskiej społeczności token musiał być naprawdę bardzo popularny. W sensie, w polskiej i azjatyckiej… 🙃
10/
W pewnym momencie wykres zawraca. A ponieważ społeczność się już nakręciła to oczywiście pęknięcie bańki postrzegane jest jak szansa dokupienia kolejnych “tanich” tokenów. Jednak w zdecydowanej większości przypadków drugiej fali nie ma, a Ty skupujesz jak na wykresie poniżej
11/
Na koniec pozostaje coś przez co dostaję czasem jakieś dziwne wiadomości na TT. Ja to nazywam “błagalnym spamem”. W pewnym momencie influ nagle przestają pisać o projekcie, a Ty chodzisz za nimi z pytaniami “Ej, bedzie jakas pompa?”, “Co z tym tokenem, kupować?”
12/
Około 80% inwestorów biorących udział w “pump & dump” na akcjach traci lub najwyżej wychodzi na zero. Uważam, że na krypto traci zdecydowanie więcej, z uwagi na dynamikę spadków, niższą płynność, rug pulle, exploity itp.
13/
afr.com
Są influencerzy, którzy uważają, że ta strategia jest najlepsza. I wcale im się nie dziwie. Ponieważ oni na tym zarabiają znacznie częściej niż Ty. Wystarczy napisać kilka zdań o jakimś shitcoinie z potencjałem, a followersi i tak rzucą się do skupowania.
14/
Podejrzewam, że gdybym nawet ja napisał jutro jakąś ciekawą opowiastkę na temat losowego shitcoina to byłbym w stanie wygenerować jakiś ruch na wykresie - im mniejsza płynność - tym większy byłby to wpływ.
15/
Pamiętam jak kiedyś zacząłem obserwować jakiś niszowy projekt, bo chciałem zobaczyć jak będą się rozwijać. Po kilku godzinach dostałem wiadomość od nich, żeby podać dalej ich posty. Mogę się tylko domyślać jak łatwo tego typu kontakty zdobywa się osobom z dużymi zasięgami.
16/
Will Clemente niedawno przepraszał za to, że swoim wpisem wpłynął na cenę FRAX. Większości influ właśnie o to chodzi. O nic innego. Naprawdę dziwię się, że są jeszcze na rynku ludzie, którzy wierzą w te opowieści o cudownych gemach, które mają być następnym $DOGE.
17/
$DOGU poszło nawet krok dalej - pisali o wspaniałym systemie, zapobiegającym “rug pullom”. Devi chyba nie zdążyli go zaimplementować przed tym niemal 90% flash crashem kilka dni temu. Wielka szkoda, być może $DOGU jeszcze by żył…
Chyba że…?
17/
$DOGU znów żyje. Tylko jako "inny", "lepszy" projekt. Shillerzy znów piszą o jego wspaniałej przyszłości. Może stoi za nim nawet ten sam "profesjonalny" zespół. Wszystko budowane jest od początku. I tak cała historia zatacza pełne koło...
18/
Tak jak pisałem. To Twoje pieniądze i inwestuj w co chcesz. Ale bądź świadomym, że to co czytasz na temat kolejnego zespołu czy memcoina to zwykle po prostu totalna ściema i nie zasypujcie mi później skrzynki “błagalnym spamem”, proszę 🙃
19/
Dla lepszego zrozumienia opisanego przeze mnie tematu może posłużyć film “Wilk z Wall Street”. Serio, jeżeli jeszcze go nie oglądałeś a interesujesz się inwestowaniem w aktywa o niskiej płynności powinieneś obejrzeć ten film.
Pozdrawiam i pomyślności! ✊
20/

جاري تحميل الاقتراحات...