24 تغريدة 3 قراءة Feb 28, 2023
#Kripto #FX #bist100 derken yoğun bir yıl geçti,kendi adıma bolca kendimi geliştirdiğim,çokça hata yaptığım,ama işin sonunda bana çok büyük tecrübeler katan bir yıl oldu. Şimdi bu acı,tatlı ama güzel yılın bir özetini yazmak istiyorum,içimi dökmek.
2022 başında çok net bir hedefim yoktu,yani paramı şu noktaya getirmeliyim,enflasyondan şu şekilde korunmalıyım,ya da şu piyasalara dahil olmalıyım diye. Bildiğim tek bir şey vardı,ya da en azından bildiğimi düşündüğüm. O da kripto paralar için işler çok iyi gitmeyecekti.
Bir önceki senenin Mayıs’ında büyük düşüşe yakalanan biri olduğum için çok ama çok temkinli hareket ediyordum. Bunun yanında aradan geçen 1 sene hem grafikler için,hem market psikolojisi,hem de trade psikolojisi için çok fazla şey katmıştı.
Bütün düşüşlerden sıyrılıp shorttan çok güzel para kazanıyordum. TP olmam çok kısa sürüyordu çünkü biasım doğruydu. Ardı ardına 3-4klık kıpkırmızı mumlar geliyordu. Güzel para kazanıyorduk. Biraz da zafer sarhoşuydum. Ama çok güzeldi.
Ardından zaman geçti,shortlarımı kapattım falan ama inanılmaz bearish düşünüyordum. Sadece para miktarı çok büyümüştü ve yönetememekten korktum pozları. Bu benim en büyük hatamdı,işlemime duygumu karıştırdım. Bu yüzden 24000 hedefli shortlarımı erken kapattım,big mistake.
Yine de güzel bir mikta para kazanmıştım,kazandığım paraları realize etmeye başladım,önce bedelli askerliği aradan çıkarttım,sonra KYK borcumu kapattım.
İyi hoş güzel kendi adımıza güzel miktarda paralar kazanıyorduk ama bunun bir karşılığı vardı.
Önce uyku düzenimi kaybettim,gece 4’e kadar uyanık olmak zorundaymışım gibi hissediyordum. Her hareketi yakalamak için değil,her hareketi görebilmek için belki de.
Ardından saatlerce grafik incelemek.. bu da önce sırtıma sonra belime vurdu. Duruş bozuklukları yaşamaya ve hiçbir şekilde zinde,rahat,keyifli uyanamamaya başladım.
Bütün bunlar olurken ITU’de Yüksek Lisans okuyordum,ve dersler ile birlikte bütün bu traderlık işleri yürümemeye başlamıştı. Ya bir süre trade atmayacaktım,ya da okulu bırakacaktım.
İşin sonunda belki 10-15 gün sadece bu konuyu düşünüp -‘lerini ve +larını tarttım.
Trade atmaktan büyük keyif alıyordum,benim için doğal mutluluk kaynağıydı. Amaç para kazanmayı da geçmişti,sadece doğru analiz yapmaya odaklanmaya başlamıştım,ve işin doğrusu kendimi tamamen trade atmaya adarsam ciddi manada ekonomik özgürlüğümü elde edebileceğimi düşündüm.
Bunun sonunda Mayısta okulu bıraktım. Bileniniz vardır,bilmeyeniniz vardır. Ben Yazılım Mühendisiyim,çalıştığım işi de bıraktım. Kendimi tamamıyla trade’e adamaya karar verdim.
Başarılı olduğumu hissediyordum ve buna daha çok emek vermek,hayatımın merkezine yerleştirmek istedim
Ardından,eksik olduğum konular üzerine çalışmaya başladım. Sadece kriptoda trade ediyordum. Ne #bist ne de #fx vardı.
Eğer kriptoda kalsaydım kripto traderı olacaktım.
Benim amacım her şeyi tradeleyebilmekti.
Grafik okumak,analiz yapmak basitti ama psikoloji çok büyük işti. Önce trade psikolojimi geliştirebilmek için kitaplar alıp okumaya başladım. Notlar alıyor,duvarıma asıyor,masama iliştiriyordum.
Disiplinimi hiçbir şekilde kaybetmeyecek şekilde kendimi şartlamıştım. Eğer bu kadar büyük bir risk alıp trader oluyorsan oyunu kuralına göre oynamalısın diyordum kendime. Önümüzdeki 2 sene boyunca beni geçindirebilecek bir parayı kenara aldım. Bu parayı içeri sokmayacaktım.
Sokmadım da,orası benim sigortamdı,işler kötüye gittiğinde ayın sonunda ne yapacağım? sorusunu sormamak düzgün mentalle trade atmak içindi. Çünkü biliyordum ki,borçla harçla ya da ay sonu naparım diye düşünerek başlanan her trade beni potansiyelimden geri koyacaktı.
Sonra önce Forex’e dahil oldum,fonlar yönetmeyi denedim,ilk 2 denemem başarısızlıkla sonuçlandı,para kaybettim. Ardından KZ’ları,Zaman-Fiyat’ı işin içine kattım,riskimi doğru belirledim,daha düzenli trade attım. Ve FX’den de güzel paralar kazandım
Bazı paritelerde hiçbir şekilde başarılı olamadığımı farkettim,bu paritelerle inatlaşmayı bırakıp kara listeye aldım. Bunlar FX tarafında USDCAD kripto tarafında ise $DEGO ‘ydu.
Sonra korelasyonu da işin içine kattım,marketteki korele pairleri tradelemeye başladım. Bununla alakalı bedava para konseptiyle sayısız flood yazdım,ve CT’ye de kazandırdım. Benim için en büyük mutluluklardan biri de bunu herkesle paylaşmak,herkese kazandırmaktı.
Yılın sonlarına doğru #bist100 ‘ e dahil oldum,bir kaç bir şey aldım çok tecrübe sahibi hissetmediğim için genelde çok az paralar riske ettim dolayısıyla da çok az kazandım,ama boğa hissini hatırlamak çok iyi geldi. Short mentalinden kurtardı diyebilirim 🥹
Geçirdiğim kötü günler oldu,ama tek bir gün bile ben bu işi bırakmak istiyorum demedim. 26 senelik hayatım boyunca en tutkuyla,severek yaptığım iş oldu ve gücüm yettiğince de devam edeceğim. Umuyorum ki bu tweetleri 4 sene 5 sene sonra alıntıladığımda milyoner olmuş oluruz:)
Yılın sonuna gelirken yıla başladığım yerin çok ötesindeyim,ama gelecek yılın sonuna göre çok ama çok gerideyim. 2023 yılının sonuna geldiğimizde,daha bilgili,daha azimli,daha istekli,daha disiplinli biri olacağım. Daha çok kazanıp,kazandıracağım.
Piyasanın boğa ya da ayı olması farketmeden,en doğru yerde en doğru kararı almaya,paylaşmaya çalışacağım. Kolay olmayacak,zorlu bir yıl olacak. Ama kendimce bazı hedefler belirledim. Bu hedefleri de bir alttaki tweette sıralayacağım.
-Minimum hedefim ana bakiyemi 4 katına çıkarmak
-PA,Harmonik ve Korelasyonun yanına Elliot’ı katıp bias konusunda kendimi daha iyi bir noktaya taşıyabilmek.
-Kendime ait,içime sinecek bir araba almak.
Bütün bunları yapacağım,gelecek yılın sonunda da bu tiviti alıntılayacağım.
Peki sizin hedefleriniz ne? Neler yapmak istiyorsunuz? Bu tweetin altına 2023 yılının sonunda ulaşmak istediğiniz hedefleri yazın,gelecek yıl beraber bakalım,neleri başarabildik neler yarım kaldı?
Sizleri,buradaki ailemi çok seviyorum. Umarım her şey çok güzel olur!
-Leawoof

جاري تحميل الاقتراحات...