25 تغريدة 2 قراءة Feb 28, 2023
Para piyasalarında çok yeniyim (Borsa,Kripto,FX etc.)
ne yapacağımı şaşırdım,herkesin ağzından başka bir laf çıkıyor ne yapmalıyım? 👇
Son dönemlerde 2 büyük olay oldu,birisi 2020 pandemisinden sonra patlayan kripto marketti. Bilen bilmeyen,ilgisi olan olmayan herkes kolay para hevesi ile kripto markete akın etti. Büyük paralar kazanıldı,kulaktan kulağa tüm ülkeyi etkisi altına aldı.
Oturduğunuz kafede,gittiğiniz berberde,yumurta aldığınız bakkalda bile bu konuşuluyordu. Doğal olarak bundan nemalanmak isteyen fırsatçı insanlar ucu bucağı olmayan hedefler vererek size umut sattı. Şimdi de hiçbir şey olmamış gibi yüzsüz yüzsüz takılıyorlar.
Öncelikle para piyasalarında duygularınızı bir kenara bırakmak zorundasınız,duygularınıza esir olursanız elinize geçecek tek şey para kaybıdır.
Riskinizi bileceksiniz,bir işlemde ne kadar kaybedeceğiniz daha işlemi tasarlarken belli olacak. Esnetmeler,buradan dönerler,ya hep aynı şeyi yapıyorlar yine yükselecekler olmayacak. O risk belli olacak ve buna uygun davranacaksınız.
Yav kardeşim hiçbir bilgim yok ne işlemi tasarlaması derseniz,kendinizi geliştireceksiniz. Öğreneceksiniz.
Kendinize en uygun analiz yöntemini bulana kadar öğreneceksiniz. Burası böyle bir hobi alanı falan değil,çok zor bir şey yapıyorsunuz parayla para kazanmaya çalışıyorsunuz.
Karşınıza tonla leş insan çıkacak,siz bir analiz yöntemi öğreneceksiniz bu ne ya hahah yanlış falan diyecekler. Değil arkadaşlar yanlış falan değil,analiz yöntemleri doğru kullanıldığı müddetçe + yazar. Nasıl saçma sapan trendline'lar çalışmıyorsa,saçma sapan OB'lerde çalışmaz.
Bütün bunların incelikleri var.
Ben kendi adıma çok fazla tokat yedim,çok fazla stop oldum. Çok para kaybettim. Ama bütün bunları yaparken kazandım da. Hem para kazandım,hem tecrübe kazandım. Bu yolda öğrendiğim şeylerden birisi de şu oldu,livetest > backtest.
ne demek bu?
bir şeyi canlı test etmek,geçmişi test etmekten her zaman daha verimliydi.
belki riskimi kısıyordum,1R'ımı ortaya koymuyordum ama livetestten aldığım verimi backtestten hiçbir zaman almadım.
sonra yavaş yavaş twitter'a ısınacaksınız,kendinize bir şeyler katabilmek için chartlara grafiklere bakacaksınız. bütün bunlar olurken bazı kendini bilmezlerin 1 işlem 70R booked gibi hayali şizofrenik işlemlerini göreceksiniz.
1 işlemden 70R alınmaz.
Alınsa alınsa bir kere alınır,onda da uyumanız bayılmanız falan lazım ki müdahale edemeyin. Yoksa bir işlemde 10-15R görüp o pozisyonu kısmıyorsanız bir yerde kesin batarsınız zaten.
Yav R R diyorsun ne bu R diyenler için.
RR nedir videosu:youtube.com
Şimdi dönelim borsaya. Borsa uzun süredir büyük bir rallide. Kendi adıma bu ralliyi kaçırdım,hiç ilgilenmediğim önemsemediğim bir alandı. Kendimi kripto ve FX'e endekslemiştim,ve bu benim paranın nerede olduğunu unutmama sebep oldu.
Buradan çıkarttığım ders şu,para neredeyse orada olacağız,hiçbir coine,kağıda aşık olmadığımız gibi hiçbir endüstriye de aşık olmayacağız. Bir yerde bir fırsat varsa oraya akın edip kendimize düşeni,pastadan payımızı alacağız.
Bazı ürünler var haddinin de üstünde fiyatlanmış. Bunlar için en azından hiçbir şey bilmiyorsanız bile destek,direnç ve Fibonacci kullanımı öğrenin. Fiyatı anlamaya çalışın. Size gidin hemen PA master olun! Elliot'ı kavrayın falan demiyorum,yetişmez de zaten.
Ama en azından zararınızı minimize edecek,kar doygunluğunuzu arttıracak şekilde minimal giriş videolarını bari izleyin. Yoksa çok canınız yanacak. Kendimden biliyorum 2020 ortasında girdiğim kripto piyasasında 2021 Mayısına kadar kendimi lord gibi hissederken Mayısta ölmüştüm.
Çünkü çok fazla kirli bilgi vardı ve ben bu kirli bilgilerin içinde boğulup riskimi aşmıştım. Koca yılda ettiğim kârın %53'ünü bir günde vermiştim.
Bu başınıza gelmesin,riskinizi aşmayın. Market reversal verirse(dönüş emaresi) sakın ola her destekten alım yapmaya çalışmayın.
O destekler dirence dönüşür,sonra elinizdeki ürünle öyle bekler durursunuz. size verilen çıkış fırsatlarını daha yukarıya gidiyoruz sanıp izlersiniz,en sonunda ben nasıl bu hatayı yaptım diyip debelenip durursunuz.
Bu hataları yapmamanız için bir kaç video bırakacağım,bu arkadaşların-dostların-abilerin-kardeşlerin videoları marketi anlamanız açısından size yardımcı olacaktır.
1- youtube.com
Çok saygıdeğer öğretmenim @EfloudTheSurfer'ın PA ile marketi okuma videosu.
2- youtube.com
Çok başarılı bir trader olan @TraderLeevis'in Fibonacci 0.705 videosu.
3- youtube.com
Kendisini uzun süredir tanımıyorum ama videoları gerçekten çok güzel,yayınları da keza öyle.
@alpystatics ' in Likidite bağlamında MSB belirleme videosu.
4- youtube.com
yahu ben bu terimleri anlamıyorum ki diyen olur diye,Price Action Terimleri ve Tradingview nasıl kullanılır videosu bendeniz @leawoof ' tan.
5- youtube.com
sevgili dostum @berkayhfo 'nun Wyckoff Range Belirleme videosu.
6 - youtube.com
@smyteknik ' in Markette Analize nereden başlarız videosu.
Şimdilik bu videolar bitsin,sonra devamında neler izlenmeli onları da konuşuruz.
Bilginizin ya da fikrinizin olmadığı piyasalarda başkalarının lafıyla paranızı sakın ola çarçur etmeyin.
Sizleri önemsiyorum,kendinize iyi bakın herkese bomba gibi bir hafta diliyorum! :)
-Leawoof

جاري تحميل الاقتراحات...