Bux Butler
Bux Butler

@Bux_Butler

14 تغريدة Apr 18, 2023
Witajcie. Dziś znów krótko o emocjach, dezinformacji i obiektywizmie, bazując na FUDach, które rozlewają się ostatnio po internecie. Wątpliwości są zawsze uzasadnione, ale czy Twitter to na pewno miejsce, gdzie znajdziemy odpowiedzi, których szukamy?
1/
Obecnie jesteśmy w okresie gdzie niemal każdy "peg" jest testowany. Codziennie nowy FUD. Najświeższy to $WBTC. Pisałem już o tym, że im większy profil, tym większa pokusa do wypowiadania się na tematy, o których nie mamy pojęcia.
2/
Wystarczy ~15 minut szukania, żeby zaznajomić się z tematem i powstrzymać przed pisaniem wątków jak powyżej, gdzie użyto argumentów, które na pewno trafią do ludzi o małym pojęciu w sprawie i niedźwiedzich predykcjach, a takich jest teraz wielu.
3/
$WBTC oczywiście jest narażone na ryzyko, dlatego że to projekt jest scentralizowany. Zrozum jednak, że powinieneś to ustalić zanim zainwestujesz i zanim zaczną Ci to tłumaczyć "eksperci" w czasie największej paniki na rynku. To ryzyko jednak nie ma nic wspólnego z Alamedą.
4/
Problem w tym, że niewielu z nas weryfikuje informacje, zwłaszcza kiedy powodują nami silne emocje. Skoro ktoś ma tak dużo followersów to przecież nie może gadać głupot i najpewniej zrobił "research" za Ciebie. Czy nie po to śledzimy takich ludzi?
5/
Jakieś dwa tygodnie temu wszyscy byli przekonani, że następną giełdą jaka upadnie będzie cryptocom. Ja już nic o tym nie słyszę, a Wy? I nie chodzi o to, że coś komuś wytykam. Obawy były i SĄ uzasadnione, ale jakże łatwo jest nakręcać spiralę strachu.
6/
Po dołku w czerwcu mieliśmy wiele podobnych tematów. Zbankrutować miał Saylor, Tether i wiele innych giełd. A czy kojarzycie kogoś kto wspominał o tym, że upadnie FTX? Internetowe śledztwa są nieraz pożyteczne, ale w większości wypadków to tylko plotki i granie na emocjach.
7/
I nie tyczy się to tylko ostatnich FUDów. Kojarzycie @CryptoWhale? W szczycie posiadał pół miliona followersów. Został zbanowany za podrabianie dokumentów SEC, żeby wywołać FUD wokół Tethera. (ostatnio wrócił i ma się całkiem dobrze... 🥲)
8/
$USDT to też ulubiony temat wśród polskich celebrytów. Tether również jest projektem scentralizowanym i już dawno powinieneś o tym wiedzieć. Inwestujesz w takie krypto tylko jeśli musisz lub znasz ryzyko. Co nie zmienia faktu, że ich tezy opierają się jedynie na domysłach 👇
9/
Dziś trudno jest już odróżnić prawdę od plotek (to samo tyczy się zaawansowanej hossy). Wielu ludzi, którzy kręcą FUD na różne projekty nie przyznają się do błędu (najwyżej skasują kiedyś tweety). Mam wrażenie, że w tym świecie nie chodzi o zyski, a o to "kto ma rację".
10/
Szukamy plotek, które wpiszą się w naszą narrację. Niestety, tutaj albo chcesz zarobić, albo trafić w dziesiątkę. Weryfikowanie informacji, które do nas spływają to jedna z podstawowych umiejętności, które powinieneś posiadać. Ponad wszystko musisz zachować obiektywizm.
11/
Nie powinieneś budować strategii w oparciu o swoje zaufanie do influ czy CEO dużej giełdy. Nie powinieneś się tym bardziej opierać o własną "intuicję". Staraj się budować obraz rzeczywistości na faktach. Skup się też na ochronie kapitału w momentach niepewności.
12/
Jeśli łatwo poddajesz się emocjom to być może nie jest miejsce dla Ciebie. Jeśli ciężko Ci coś "wygooglać" i pytasz swoich ulubionych influencerów o każdą "pierdołę", może warto zastanowić się nad innym zajęciem. Tutaj silniejsi pożerają słabszych, na każdym polu.
13/
Ten wątek jest rozwinięciem tematu przewidywania przyszłości, który poruszyłem tutaj 👇 przedstawiłem tam inną lekcję, którą moim zdaniem szybko powinieneś zrozumieć na rynku.
Pozdrawiam i miłego dnia! ♥️
Jutro może podrzucę kilka wykresów 😉
14/

جاري تحميل الاقتراحات...