BahramGour بهرام گور
BahramGour بهرام گور

@bahramgour

37 تغريدة 1 قراءة Dec 29, 2022
🧵او را لنگر انقلاب کبیر، ایده پرداز حقوق بشر، مدافع حقوق فقرا میدانند، یا او یک ظالم خونخوار، عقده‌ای و شاید اولین متهم جنایت بر علیه بشریت است، نظر شخصی شما هر چه باشد او مثل هیچکس نبود او روبسپیر بود، L'incorruptible یا همان فسادناپذیر
لطفا ریتوییت کنید. تصدقتون
من از روبسپیر میگم چون مارسل گُشه Marcel Gauchet نویسنده شهیر فرانسوی معتقده ما بعد از ٢٠٠ سال از انقلاب تازه میتوانیم با نگاه صحیحتری اتفاقات و افراد اون روز را درک کنیم به جای قضاوت کردن و من شما را با این رشته توییت به اعماق روح و روان روبسپیر میبرم ۲
باز تکرار میکنم من مورخ و تحصیلکرده تاریخ نیستم به من استاد نگید لطفاً. بریم سراغ ماکسیمیلیان روبسپیر جنجالی ترین شخصیت انقلاب فرانسه ؛ مبدع ایده‌ دموکراسی یا آغازگر تمامیت خواهی؟
برای خودم این میتواند عجیب ترین مطلبی باشد که تابحال نوشتم ، ۳
این مطلب سه بخش داره؛ بخش اول به کودکی و نحوه رشد ماکسیمیلیان روبسپیر میپردازه، در بخش دوم سعی میکنم با عنایت به کتاب مارسل گُشه شخصیت او را برای شما تعریف کنم و در بخش آخر و در رشتویی مجزا با کمک کالین جونز انگلیسی ٢ روز آخر آخر زندگی او که همه چیز را تغییر داد را تعریف میکنم ۴
او در ١٧۵٨ در Arass در شمال فرانسه بدنیا میاد، در کودکی مادر خودش رو از دست میده و پدرش که در غم و افسردگی غرق شده بود او و سه فرزند دیگه رو رها می‌کنه و گم و گور میشه 🤷🏻‍♂️😰۵
تحصیلاتش رو در همان Arras تمام می‌کنه ولی از اونجایی که دانشجوی خوبی بوده بهش یک بورس میدن و میاد در پاریس تحصیلات وکالت را تمام می‌کند، نباید منکر این شد که او دانشجوی بسیار خوبی بوده، تسلط عجیبی بر تاریخ رم باستان داشته و خودش رو پیرو عقاید ژان‌ژاک روسو میدونست ۶
او در همان زمان توسط یکی از اساتیدش در پاریس Le Roman صدا میشد، اون و بسیاری از انقلابیون با تسلط بر تاریخ رم باستان به شدت به جمهوری رم باستان اعتقاد داشتند و معتقد به بازگشت به آن دوران بودند ۷
برای او و همراهانش رژیم سابق مترادف فساد و تباهی بودند و رم باستان سمبل جمهوری واقعی و برای همین هم در بسیاری از سخنرانی‌هایش از تکه های تاریخ رم باستان استفاده میکرد ۸
در ١٨٧۵ وقتی لویی شانزدهم تازه به پادشاهی رسیده بود و در راه بازگشت از Riems رَنس بود، برای خوش‌آمدگویی به او ماکسیمیلیان جوان را انتخاب می‌کنند که متنی را در دانشکده حقوق برایش بخواند ۹
از آنجایی که اون روز باران بدی می‌آمد، شاه از کالسکه اش پیاده نمیشه و روبسپیر مجبور میشه زیر باران شدید و در گِل، متنی که مدتها با علاقه و هیجان روی آن کار کرده بود را بخواند، از نظر عده ای تنفر او از خانواده سلطنتی ریشه در آن روز داشت، هر چند از نظر من کمی سبک میآید ۱۰
سابقه هیچ سخنرانی یا حرکت خاصی رو قبل از انقلاب نداشت، در ١٧٨٩ که به نمایندگی طبقه سوم اجتماعی در les États généraux انتخاب میشه، اونجا به صدای طبقه فرودست تبدیل میشه ۱۱
با گروههای اجتماعی سیاهپوست مرتب جلسه می‌گذاشت، از حقوق فقرا دفاع میکرد، برای حذف قانون اعدام تلاش میکرد، و مرتب سخنرانی‌های در رسای صدای وجدان ایراد میکرد. ۱۲
در قرن ١٨ که تولد فلسفه لیبرال و اقتصاد بازار بود از لزوم رسیدگی به اوضاع فقرا و فضیلت یکسان همه بشر حرف میزد که یکی از اولینها در نوع خودش بود او حتی تمام اعدامهایش را هم به نام احترام به ارزشها انجام داد. به شکل خطرناکی ارزشها و فضیلت شهروندان را به هم پیوند داده بود 😰۱۳
از انجا به باشگاه ژاکوبن در همان ورسای پیوست ، یکی از تخصصهاش سخنرانی بدون متن و فی‌البداهه بود و انصافا سخنرانیهای خیلی غرایی میکرد، و از همونجا به فسادناپذیر معروف شد. تقریبا یعنی کسی نمی‌توانست او را بخرد... ۱۴
در ١٣ مه ١٧٩٣ در یک سخنرانی تاریخی میگه ما در کشوری هستیم که آزادی و برابری را به همه انسانها اعطا کرده و الان وقتشه که ما همین آزادی و برابری را به تمام انسانها با هر رنگی اعطا کنیم (این اولین باری بود که کسی از حقوق سیاهان در ملاعام حرف میزد) ۱۵
او تا پایان زندگیش هیچوقت مدیریت هیچ چیزی رو بعهده نداشت، فقط یک صدا بود، بدون تجربه و با هوش زیاد تلاش میکرد هیچوقت هم مسولیتی نپذیره. ولی باید گفت که ایده‌هایش بسیار جدید و کاملا متفاوت بودند با ایده‌‌ی انقلاب آمریکا که بر اساس برده‌داری پایه گذاری شده بود.۱۶
خیلی هوشمندانه رابطه نزدیکی رو با گروه انقلابی رادیکال در پاریس که به «بدون تنبان‌ها» sans-culotte معروف بودند ایجاد میکنه، و در واقع همانها یکجورایی به بازوی گروه فشارش تبدیل میشوند ، نمونه های امروزی خارج از کشور و توییتری آن بسیارند 🤦🏻‍♂️۱۷
مارسل گُشه که بخش زیادی از عمرش را صرف مطالعه زندگی او کرده معتقده او در تمام مدت در توهم می‌زیست. اصلا شما برای انقلاب باید متوهم paranoia باشید که ایجاد دنیای ایده‌آل خودتون رو بدون خطرهای پیش رو در دسترس ببینید۱۸
روبسپیر در ٣۵ سالگی، تقریبا هیچ زندگی خاصی تا آن زمان نداشت، نه یک رابطه عاشقانه جدی، نه مشارکت در کوچکترین حرکت نظامی که در آن زمان بسیار متداول بود، هرگز هیچ معامله ای انجام نداده بود، عضو هیچ اداره دولتی یا خصوصی هم نبود 🙄۱۹
او حتی یک آپارتمان که در آن زمان خیلی عادی بود هم از خودش نداشت و مستاجر بود 🤷🏻‍♂️ خیلی خلاصه مردی بود که در تمام عمرش در تئوری زندگی کرده بود و با آزمایش و خطا روی جان فرانسویان میخواست کسب تجربه کند،😐 مطمئن هستم در دنیای امروز هم آدمهای اینچنینی همه شما میشناسید ۲۰
ما در تمام رفتار او یک تضاد عجیب و غریب میبینیم که حتی بعد از دویست سال کسی نتوانسته با قطعیت به ریشه آنها پاسخ دهد، ما جوانی رو میبینیم که جماعت را تحریک میکرد ولی از خیابان و شلوغی متنفر بود، ۲۱
ضد زندگی اشرافی بود ولی ساعتها وقت می‌گذاشت تا خودش را آرایش کند تا حدی که همه مسخره اش میکردند، او صدها نفر را به دست گیوتین سپرده ولی می‌ترسید حتی یکبار جلوی گیوتین برود، ۲۲
او ضد حکم اعدام تلاش میکرد ولی دهها هزار نفر را قتل عام کرد، تنها دلیلی که محققان برای اینها می‌آورند که تمام این تناقضات بخشی از سیاست او بود 🤷🏻‍♂️ ولی وقتی شما اینها رو می‌خونید میگید این آدم انگار شخصیت مبتذل و ناتمام داشته که نمیدونسته چه میخواد ۲۳
اما چیزی که کمتر مبتذل بود اینکه روبسپیر با این شخصیت فرمان کشور‌فرانسه و از مهمترین کشورهای جهان اون روز رو به دست گرفته بود و بر جان و مال شهروندان حکم صادر می‌کرد 😰 داستان وحشت واقعی
داستان ادامه دارد
۲۴
ژوئل اشمیت که در موردش کتابی نوشته میگه ما با روبسپیرهای متعددی روبرو هستیم که هر کدام با دیگری در تضاد هستند ولی اون چیزی که ازش باقی مانده اون نسخه ایست که میخواست از جمهوری و انقلاب یک مذهب بسازه ۲۵
او خودش مخالف مذهب بود ولی برای او جمهوری بمثابه یک مذهب شده بود، شما یا با او موافق بودید یا از دایره انقلاب و جمهوری خارج می‌شدید و مستحق تیغه گیوتین (چیزی شبیه حمله های امروزی😰) ۲۶
انقلابیون در ١٧٩١ اولین قانون اساسی فرانسه را تدوین میکنند که اتفاقا قانون بسیار خوب و پیشرویی هم بود ولی کشور انقلاب زده از هر طرف در آشوب و درگیری بود ۲۷
فرانسه در همان حال وارد شرایط جنگی از طرف خشکی با اطریش و از طرف سواحل آبی با انگلستان میشود، گروهی از مردم در برتانی هم با انگلیسی ها همکاری میکردند ... در این شرایط بود که روبسپیر آرام آرام قدرت را قبضه میکند ۲۸
در ١٧٩٢ وقتی شاه را اعدام میکند (مخالف حکم اعدام بود🙄🤷🏻‍♂️) مخالفان حکم اعدام شاه که از قضا دوستان خودش هم بودند را هم اعدام می‌کنه ، و تازه متوجه میشه که سیستم پادشاهی در تمام فرانسه جاری است. ۲۹
در ١٧٩٣ فرانسه از هر سو غرق در همه جور جنگی بود، جنگ با دشمن خارجی ، جنگ داخلی، جنگ همسایه ها، همه از هم متنفر بودند، و روبسپیر معتقد بود که تنها با اتحاد مردم با یکدیگر میتوان بر این همه چالش فايق آمد ۳۰
پس او شروع کرد به حذف تمام آنهایی که بر سر ایده آل ا‌و یعنی همان جامعه آرمانی رم باستان یا نئورومن ایجاد دردسر میکردند او تقریبا از اواخر ١٧٩٢ شروع میکند و تا ١٧٩۴ بیش از ٢٠ هزار نفر را به کام مرگ میفرستد ۳۱
اون موقع بود که کشور به دو دسته «سمت مردم» و دشمن مردم تقسیم میشه و دشمنان مردم را باید اعدام کرد. شبیه امروز نیست؟
۳۲
تا جایی که به حدی حذف می‌کنه که در نهایت به قدرتی می‌رسد که با هیچکس تقسیم نمی‌کرد یا حداقل فقط با افرادی که اطاعت بی‌چون چرا ازش داشتند کمی از قدرت رو عنایت میکرد ۳۳
اما همه بدیهایش را گفتیم نمیشود این نکته را امروز از نظر. دور نگه داشت که او یک عضو از ١٢ عضو کمیته امنیت عمومی بود و هرچند قطعا از همه متنفذتر و قوی تر بود اما آن ١١ نفر دیگر تمام تقصیرهای را بعد از اعدام جنجالی‌اش به گردن او انداختند ۳۴
در مطلب بعدی ام ۴٨ ساعت پایانی زندگی او را که به مثابه ۵٠ سال در تاریخ فرانسه داستان دارد را تعریف میکنم تا ببینید جزییات تاریخ چگونه می‌توانند مسیر یک ملت را تغییر دهد و فردی در فاصله چند ساعت سقوط میکند
۳۵
برای این مطلب از دو کتاب فرانسوی و یک کتاب انگلیسی استفاده کردم هیچکدامشان به فارسی ترجمه نشده و اصولاً مخاطب فارسی زبان هم علاقه‌ای ندارد تا این حد از جزییات یک واقعه را بداند، ولی من احساس میکنم در این گذر تاریخی ما باید این جزییات را با دقت بدانیم ۳۶
در این مومنت بقیه داستانهای انقلاب فرانسه را با جزییات تعریف کردم که میتوانید مطالعه کنید

جاري تحميل الاقتراحات...