Bux Butler
Bux Butler

@Bux_Butler

10 تغريدة Apr 18, 2023
Po upadku FTXa wciąż przewijają mi się opinie, że nadal jest zbyt wiele optymizmu. Że za dużo osób wierzy w #BTC, a ponieważ lubię podchodzić kontrariańsko do różnych teorii - dziś kolejny wątek o tym, że prawda jak zawsze jest jednak trochę bardziej skomplikowana.
1⃣
Powyżej widzimy okładki poczytnych tygodników branżowych. Musicie przyznać, że są dość wymowne. Brzmi jak optymizm? W podobnym tonie pisze również The New York Times.
2⃣
nytimes.com
Autor, Paul Krugman, ostrzega w tym artykule o wciąż możliwej szansie, że #BTC osiągnie w przyszłości wartość 0$ oraz o regulacjach, przez które cała branża kryptowalut z dużym prawdopodobieństwem zmierza ku otchłani. Brzmi jak wiara w Bitcoina i kolejny cykl? 🤷‍♀️
3⃣
Jako ciekawostkę dodam, że okładki chociażby "The Economist" są bardzo dobrym wskaźnikiem kontrariańskim. Często zwiastują przesilenie sentymentu. Odsyłam do fajnego artykułu na ten temat: @mbrentdonnelly/a-somewhat-empirical-look-at-the-magazine-cover-indicator-2d0ca835f7d1" target="_blank" rel="noopener" onclick="event.stopPropagation()">medium.com
4⃣
Innym argumentem jaki często czytam to "bo w 2018 wszyscy byli niedźwiedziami i nikt nie wierzył". Pisałem już o tym - nawet wtedy nie brakowało optymistów. Zwróćcie uwagę na relację lajków do komentarzy pod poniższymi postami. Wiara w "krypto zimie" była wciąż silna.
5⃣
Pisałem w swoim ostatnim wątku o tym, że ludzie mają problemy z pamięcią cofając się nawet kilka miesięcy wstecz, a co dopiero lata. Słyszeliście o badaniu wspomnień po wydarzeniach z 2011? I jak mocno potrafiły się zmienić już po roku od tej tragedii?
6⃣
crazynauka.pl
Budowanie modeli w oparciu o przeszłość ma sens, ale trzymanie się ich kurczliwie już nie. Nasze modele działają dopóki... przestają działać. Historia się rymuje, ale nie powtarza. Czy w hossie jeździcie codziennie taxi, żeby zobaczyć czy kierowca zagada Was o krypto?
7⃣
Na koniec odsyłam jeszcze do wątku, w którym opisywałem dlaczego trudno ocenić sentyment po prostu przeglądając swojego Twittera.
8⃣
Jestem też daleki od tego, żeby stwierdzić, że dołek jest za nami. Pamiętajcie, że wskaźniki sentymentu to tylko jedna część całości. I o ile historycznie mają wysoką skuteczność to niestety jak wszystko inne nie dają nam 100% pewności.
Pozdrawiam i miłej niedzieli! ✌️
9⃣
wydarzenia z 2001*

جاري تحميل الاقتراحات...