Bux Butler
Bux Butler

@Bux_Butler

11 تغريدة Apr 18, 2023
Dziś zapraszam na krótki przegląd bieżącej sytuacji na wykresach, które ostatnio rzuciły mi się w oczy, a o których nie wszyscy mówią. Zobaczmy czy coś się zmieniło od kiedy ostatnio publikowałem podobny zbiorczy przegląd.
#BTC #SP500
0⃣
Pisałem ostatnio o poważnych problemach finansowych jednego z największych górników #BTC na świecie. Kilka dni później swoje problemy ogłosiła inna kopalnia - Argo Blockchain. Cena akcji tego dnia spadła o 41%. Czyszczenie sektora z nieefektywnych podmiotów wciąż trwa.
1⃣
Co ciekawe, pomimo problemów górników, hash rate rośnie naprawdę dynamicznie. Ktoś podłącza do sieci ogromny sprzęt, co powoduje narastającą presję na pozostałej części uczestników biznesu. Kim może być ten podmiot? 🤔
2⃣
Jak rozpoznać szczyt i dołek zainteresowania kryptowalutami przez ulicę? Ilość nowych rejestracji i logowań do kont na scentralizowanych giełdach osiągnął już 2-letnie minima. Wróciliśmy do poziomu sprzed rajdu w 2020 roku.
3⃣
Co jest ciekawe, bo dynamika tworzenia nowych adresów rośnie od lipca i niebawem może przeciąć swoją roczną średnią. W ostatniej bessie poprzedzało to zmianę fazy cyklu na #BTC.
4⃣
Rośnie też niepewność wśród CEO. Ta ankieta jest przykładem wskaźnika kontrariańskiego. Wysoka skuteczność, dane z ostatnich prawie 50 lat. Nie wiemy jak nisko tu spadniemy, ale w mojej ocenie jest to coś nieco lepszego niż "mój twitter jest byczy" 😉
5⃣
A teraz coś o predykcjach. My wszyscy, a w szczególności Europejski Bank Centralny, jesteśmy naprawdę kiepscy w przewidywaniu przyszłości. Wykres przedstawia jak z miesiąca na miesiąc zmieniają się przewidywania inflacyjne ECB.
6⃣
Z kolei dynamika wzrostu wartości dolara osiągnęła już poziomy, przy których historycznie dochodziło do poważnych kryzysów na świecie. Co stanie się tym razem? 🧐
7⃣
A teraz coś dla fanów sezonowości. Zgodnie z danymi Goldman Sachs listopad charakteryzuje się podwyższoną ilością kapitału napływającego do funduszy i ETFów na tle całego roku.
8⃣
Jest jednak pewien problem. Pamiętacie, że statystycznie przed nami najlepsze miesiące dla akcji? Nie, jeżeli wciąż jesteśmy w bessie. W przypadku rynku niedźwiedzia, zgodnie ze statystyką, w zasadzie już niebawem powinniśmy zakręcać na nowe dołki.
9⃣
Jak zawsze dziękuję wszystkim za uwagę i jak zwykle zachęcam do pozostawienia śladu przy wątku, jeżeli uważasz takie wrzutki za wartościowe.
Pozdrawiam i powodzenia! 🙂
🔟

جاري تحميل الاقتراحات...