Bux Butler
Bux Butler

@Bux_Butler

9 تغريدة Apr 18, 2023
Przynajmniej raz w roku odcinam się od świata, zaparzam swoją ulubioną herbatkę, biorę duży notes, długopis i spoglądając na mój portfel inwestycyjny, staram się wypisać jak najwięcej wniosków i rzeczy do poprawy. To jedna z pierwszych złotych myśli, którą kiedyś wypisałem 👇
1⃣
Jeżeli jesteś początkujący i poprosiłbyś mnie o jedną, jedyną radę to powiedziałbym Ci właśnie to. Nikt nie zna przyszłości i to niezależnie jak bardzo jest w tym przekonujący. Dla mnie przewidywanie zachowania rynku, zwłaszcza w krótkim terminie, to po prostu zgadywanka.
2⃣
Ponownie przytoczę tu pewien cytat, bo naprawdę oddaje naturę wszelkiej maści analiz, których nie brakuje na każdym kroku. Jedni po prostu wiedzą, że przyszłość nie jest znana. Inni zwyczajnie jeszcze do tego doszli.
3⃣
Najzabawniejsi są tacy, którzy kasują swoje tweety z codziennymi predykacjami, a później wyśmiewają się z innych, pisząc "przecież mówiłem, że tak będzie". Szanuję ludzi, którzy potrafią się przyznać do błędu, choć ja i tak preferuję wróżby tylko na Andrzejki.
4⃣
Czasami wystarczy napisać w bio, że jest się ex-google, żeby wszyscy uznali Cię za geniusza. Uwierzcie mi, tam pracują i pracowali tacy sami ludzie jak wszędzie. Mało tego, to że ktoś jest "ex" dużej korporacji nie znaczy, że nie wykorzysta swojej społeczności.
5⃣
Niektórzy wpisują też, że są już od 10, 15 czy 20 lat na rynku. A wciąż piszą swoje wyssane z palca predykcje. Znam ludzi, którzy w hossie 2016-2018 stali się milionerami. Po to, żeby stracić prawie wszystko w aktualnej bessie. Tylko dlatego, że uwierzyli we własne predykcje.
6⃣
Ja też mogę Wam powiedzieć, że jestem ex-google, siedzę na rynku od 1970, mam 200 IQ i zaglądałem Satoshiemu Nakamoto przez ramię jak tworzył Bitcoina. Czy powinniście mi wierzyć na słowo?
7⃣
Wiecie co łączy wielu wybitnych inwestorów takich jak Warren Buffet, Peter Lynch czy Howard Marks? Nigdy nie wstydzili się przyznać, że nie mają pojęcia co zrobi jutro rynek i czy 🇺🇸 będzie za rok w recesji. Trzymali się dobrych biznesów i wierzyli w długoterminowy wzrost.
8⃣
I jeszcze jedna bonusowa myśl. Moim zdaniem znacznie więcej da Ci na rynku doktorat z psychologii niż ekonomii. Wiedza teoretyczna jest potrzebna, żeby opracować dobrą strategię. Ale to od Twojej psychiki zależy, czy będziesz się tej strategii trzymał.
Pozdrawiam! ✌️
9⃣

جاري تحميل الاقتراحات...