Bux Butler
Bux Butler

@Bux_Butler

15 تغريدة Apr 18, 2023
Dużo czytam komentarzy, że "na krypto nie było jeszcze paniki" itp. każdy oczywiście ma swoje zdanie. Ja chciałbym dziś przedstawić mój punk widzenia, odpowiadając na 2 pytania:
- czy na rynku #krypto polała się już krew?
- dlaczego trudno zauważyć sceptycyzm?
Zapraszam 😉
1/
Moim ulubionym wskaźnikiem do identyfikowania chwil paniki na rynku jest wskaźnik "zrealizowanej straty". Nie po to kupujemy aktywa, żeby sprzedawać je na stracie. Kiedy taka wyprzedaż jest duża i odbywa się w krótkim czasie, moim zdaniem mamy do czynienia z kapitulacją.
2/
Upadek Terry wywołał niemałą reakcję łańcuchową. Pogrążeni zostali inwestorzy, fundusze i inne projekty. Czytaliście historie osób z Discorda jak potracili oszczędności? Albo jak rzucili pracę, żeby zostać "full time crypto"? A upadek Celsiusa, 3AC i wielu innych?
3/
Przypomnę, że w czerwcu mówiło się jeszcze, że dna nie będzie dopóki rynek nie wyczyści Celsiusa (przy $12k) i Saylora (przy $3k). Pomijając już klasyczny upadek Tethera, zrzut Mt.Gox czy siarczyste regulacje ze strony rządzących po masakrze z $UST.
4/
Czy polała się krew?
Moim zdaniem - tak.
Czy może się jej polać więcej?
Zawsze jest taka opcja.
Czy kapitulacja oznacza dołek?
Często tak, ale nie zawsze.
5/
Teraz druga część. Zastanówmy się dlaczego nie widzisz sceptycyzmu.
Włącz swoją listę obserwujących i policz jaką część stanowią profile poświęcone inwestowaniu, krypto, shillowaniu shitcoinów czy tym jak zgarnąć aidropa. Jak już to zrobisz, zastanów się nad jedną rzeczą.
6/
Czy naprawdę spodziewasz się, że te profile zaczną pisać coś w stylu - "ej wiecie co, krypto chyba się nie podniesie. Porzućmy to albo zróbmy przerwę na 5 lat". Albo czego oczekujesz od osób, które je obserwują? Tak, tych które mają w avatarze obrazek z Bitcoinem albo NFT.
7/
Z dystansem podchodziłbym też do profili, które są trochę bardziej "satyryczne". Oni żyją z clickbajtów i zawsze będą wrzucać coś, żeby pobudzić emocje lub wpisać się w obecną narrację na rynku. To nie są miejsca do wyznaczania sentymentu.
8/
Czy uważasz, że w 2018/2019 roku na Twitterze wszyscy spodziewali się, że Bitcoin osunie się na samo dno? Nie. Mimo tego, że Twitter nie był jeszcze tak popularny jak dziś - to w zasadzie nie brakowało ludzi, którzy wierzyli, że trend się właśnie odwraca.
9/
Ponieważ w pewnym momencie pozostają już tylko oni. I wierz mi lub nie, nawet jeśli Bitcoin jakimś cudem "umrze", zawsze zostaną fanatycy teorii czy technologii, a Ty pozostaniesz uwięziony z nimi w tej samej bańce. I dalej będziesz twierdził, ze niewiele się zmieniło.
10/
A poza tą bańką również istnieje świat i zawsze zachęcam do balansowania ilości byków i niedźwiedzi na naszej liście obserwowanych. Mimo tego, że chętniej obserwujemy osoby, których światopogląd jest zbieżny z naszym, polecam zmienić ten nawyk.
11/
Ci którzy zrezygnowali odchodzą, ale nie ma o tym nigdzie informacji. Po prostu przechodzą w stan hibernacji. Postają już tylko najwytrwalsi. O ile ruch boczny się utrzyma, rynek będzie wypalał ich coraz więcej. Ale tu zawsze ktoś będzie. Niektórzy będą już nawet wracać.
12/
Przyzwyczajamy się już do narracji i niskiej zmienności. Ostatnio #BTC wywołał takie poruszenie jakby wszystko wzrosło 2 razy. Wszyscy są głodni czegokolwiek. W górę dobrze... w dół w sumie też dobrze, bo wielu chce kupić taniej - czy tak wygląda moment przed kapitulacją?
13/
Oczywiście to tylko mój punkt widzenia. Nie twierdzę, że nie polecimy niżej. Przy niskiej płynności i takim lewarze, wszystko jest możliwe. Na moim Twitterze jest trochę więcej sceptyków. Czy to znaczy, że ja mam rację, a Ty nie? Absolutnie nie.
14/
Jest mi bardzo miło, że przeczytałeś cały wpis.
Dziękuję za jakąkolwiek aktywność przy całym wątku.
Życzę powodzenia, otwartej głowy i pozdrawiam! 🙂
15/

جاري تحميل الاقتراحات...