درباره عقرب گادیم
ببینید دوستان ما کلاً ۲ نوع عقرب زرد توی ایران داریم.
یک نوعش اسمش هست گادیم و یک نوع دیگه که زیاد هم هستن بهشون میگن "عقرب های زردِ غیرگادیم".
ببینید دوستان ما کلاً ۲ نوع عقرب زرد توی ایران داریم.
یک نوعش اسمش هست گادیم و یک نوع دیگه که زیاد هم هستن بهشون میگن "عقرب های زردِ غیرگادیم".
اما راجب "گادیم".
گادیم تقریباً میشه گفت مختص کشور خودمون هست و هیچ جای دیگه از دنیا این نوع عقرب وجود نداره.میشه گفت خطرناک ترین و مرگبارترین عقرب دنیاست.
اسم گادیم از اصطلاح "گاو دُم" میاد.چون مرکز زیستبومش منطقه ی لر نشین بوده و توی لرها دُم رو (دیم) میگن، احتمال زیادی هست که
گادیم تقریباً میشه گفت مختص کشور خودمون هست و هیچ جای دیگه از دنیا این نوع عقرب وجود نداره.میشه گفت خطرناک ترین و مرگبارترین عقرب دنیاست.
اسم گادیم از اصطلاح "گاو دُم" میاد.چون مرکز زیستبومش منطقه ی لر نشین بوده و توی لرها دُم رو (دیم) میگن، احتمال زیادی هست که
این اسم گادیم رو هم بومیان همین منطقه روش گذاشتن.
حالا چرا اسم گادیم؟
دُم گاو تفاوتی که با سایر دم ها داره این هست که بصورت چماقی هست.و همیشه هم افتاده و شُل هست مگر زمانی که بخواد چیزی رو از خودش دور کنه اونو میاره بالا میزنه به جایی! شباهتش با عقرب گادیم هم این هست که این عقرب
حالا چرا اسم گادیم؟
دُم گاو تفاوتی که با سایر دم ها داره این هست که بصورت چماقی هست.و همیشه هم افتاده و شُل هست مگر زمانی که بخواد چیزی رو از خودش دور کنه اونو میاره بالا میزنه به جایی! شباهتش با عقرب گادیم هم این هست که این عقرب
هم دُمی که داره همیشه بصورت افقی و روی زمین با خودش میکِشه و فقط مواقعی که میخواد نیش بزنه اونو بلند میکنه!
توی توییت قبلی دیدی که عقرب سیاه حتی موقع حرکت هم دم خودش رو روی کولش میگیره و حرکت میکنه اما عقرب گادیم اونو روی زمین حمل میکنه!
توی توییت قبلی دیدی که عقرب سیاه حتی موقع حرکت هم دم خودش رو روی کولش میگیره و حرکت میکنه اما عقرب گادیم اونو روی زمین حمل میکنه!
پس، نکته ی اول: اگه عقربی زرد دیدید که حین حرکت دمش روی زمین بصورت افقی بود شک نکنید اون عقرب گادیم هست و مرگبار ترین عقرب دنیاست! چون این مشخصه مختص "گادیم" هست.
این عقرب گادیم در خوزستان(شهرستان های رامهرمز،مسجدسلیمان،لالی،ایذه، اهواز و.. بیشترین محل زندگی این عقرب هست) ، جنوب
این عقرب گادیم در خوزستان(شهرستان های رامهرمز،مسجدسلیمان،لالی،ایذه، اهواز و.. بیشترین محل زندگی این عقرب هست) ، جنوب
ایلام، جنوب لرستان و بخش هایی از کهگلویه و تا حدی کمی استان فارس.
جثه ی این عقرب خیلی ظریف و کوچیک هست و طبیعتاً نیش خیلی ظریفی هم خواهد داشت.ظریف بودن این نیش اینجا اهمیت داره که وقتی نیش میزنه در اغلب موارد سوزش خیلی کمی داره(بیماران معمولا مثل نیش پشه توصیف میکنن) و گاهی ممکنه
جثه ی این عقرب خیلی ظریف و کوچیک هست و طبیعتاً نیش خیلی ظریفی هم خواهد داشت.ظریف بودن این نیش اینجا اهمیت داره که وقتی نیش میزنه در اغلب موارد سوزش خیلی کمی داره(بیماران معمولا مثل نیش پشه توصیف میکنن) و گاهی ممکنه
بیشتر هم باشه.
.اما چون خیلی درد کمی داره اگه شخص خواب باشه ، میشه گفت درصورت عقرب زدگی با گادیم ، عملاً بیدار نمیشه! و بعد از بیدار شدن شاید سوز کمی حس کنه که اغلب اهمیت نمیده!(در ادامه راجب مرگبار بودن این عدم توجه بیشتر میگم!)و اگه خوش شانس باشه فرداش اون عقرب رو ببینه اطرافِ
.اما چون خیلی درد کمی داره اگه شخص خواب باشه ، میشه گفت درصورت عقرب زدگی با گادیم ، عملاً بیدار نمیشه! و بعد از بیدار شدن شاید سوز کمی حس کنه که اغلب اهمیت نمیده!(در ادامه راجب مرگبار بودن این عدم توجه بیشتر میگم!)و اگه خوش شانس باشه فرداش اون عقرب رو ببینه اطرافِ
خودش مراجعه میکنه!
عقرب گادیم برخلاف سایر عقرب ها حفار نیست.یعنی نمیتونه زمینو حفر کنه و بره زیر زمین توی فصول سرد.
پس توی فصلای پاییز و زمستون و اوایل بهار کجا میره؟لابلا و زیر سنگ ها.هر درزی که پیدا کنه اونجا زندگی میکنه تا فصلش برسه.
عقرب گادیم برخلاف سایر عقرب ها حفار نیست.یعنی نمیتونه زمینو حفر کنه و بره زیر زمین توی فصول سرد.
پس توی فصلای پاییز و زمستون و اوایل بهار کجا میره؟لابلا و زیر سنگ ها.هر درزی که پیدا کنه اونجا زندگی میکنه تا فصلش برسه.
این یعنی موارد عقرب زدگی توی فصل پاییز و زمستون چه معنایی داره؟آفرین.عقرب گادیم! مریضی که با گزش نامعلوم توی فصل سرد توی این مناطق مراجعه کنه ، باید گادیم درنظر گرفت تا خلافش ثابت بشه!
عقرب گادیم بسیار بسیار مهاجم هست.هرجایی که فکرشو بکنید ممکنه بیاد.
عقرب گادیم بسیار بسیار مهاجم هست.هرجایی که فکرشو بکنید ممکنه بیاد.
نتیجه:عقرب زدگی توی طبقه ۷ ساختمون(درصورتی که عقرب رو نداشته باشیم یا ندونیم گزش چی هست)، فرض رو گادیم میذاریم تا خلافش ثابت شه!
پس میبینید که این عقرب رو تا حد بسیار بالایی میشه شناسایی کرد به طرق مختلف.اگه ببینیمش که خوبه،اگه نبینیم هم تا حدی زیادی میشه حدس زد گادیم هست یا نه.
پس میبینید که این عقرب رو تا حد بسیار بالایی میشه شناسایی کرد به طرق مختلف.اگه ببینیمش که خوبه،اگه نبینیم هم تا حدی زیادی میشه حدس زد گادیم هست یا نه.
اما درصورت عقرب زدگی با گادیم!
نکته اول اینکه اگه بیدار بودید دیدید که دچار گزش شدید حتما حتما به بیمارستان مراجعه کنید!درمانگاه و مطب خصوصی نه! فقط و فقط بیمارستان.چون شما باید آنتی ونوم(پادزهر) دریافت کنید.این پادزهر بصورت رایگان فقط توی بیمارستان با تشکیل پرونده تزریق میشه!
نکته اول اینکه اگه بیدار بودید دیدید که دچار گزش شدید حتما حتما به بیمارستان مراجعه کنید!درمانگاه و مطب خصوصی نه! فقط و فقط بیمارستان.چون شما باید آنتی ونوم(پادزهر) دریافت کنید.این پادزهر بصورت رایگان فقط توی بیمارستان با تشکیل پرونده تزریق میشه!
منظورم این نیست که عقرب زدگی درمانش رایگان هست!منظورم اینه هزینه ی آنتی ونوم رایگان هست.بستری شدن توی بیمارستان هزینه های دیگه ای هم داره!
این نکته ی خوشحال کننده رو خدمتتون عرض کنم که درصورت مراجعه ی به موقع به بیمارستان احتمال مرگ رو تقریباً به صفر میرسونید.یعنی کافیه مراجعه کنید.همین!هیچ ترسی نداره!
سوال پیش میاد که مورد داشتیم توی خانواده که گادیم نیشش زد و مراجعه نکرد و هیچیش نشد.
سوال پیش میاد که مورد داشتیم توی خانواده که گادیم نیشش زد و مراجعه نکرد و هیچیش نشد.
باید عرض کنم که این مساله چندحالت داره.یا وقتی نیش وارد شده در میلی ثانیه بصورت ناخودآگاه بدنمونو عقب کشیدیم و نذاشتیم سم رو وارد کنه،یا هم میزان سمی که وارد شده به اندازه ای نبوده که خطرناک باشه.پس اینم درنظر بگیرید که قرار نیست هروقت عقرب زدگی با هر نوع عقربی رخ داد،حتماً سم..
حتماً سم وارد بدن شده...عوامل مختلفی توی این مساله دخیل هست.حتی به سن اون عقرب هم بستگی داره.به اینکه کیسه ی زهر اون عقرب چقدر پُر بوده و...ولی شما اینو تا ابد فراموش نکنید!همیشه همیشه همیشه درصورت عقرب زدگی باید مراجعه کنید.با هر نوع عقربی! گادیم که دیگه زبونم مو دراورد از بس..!
علت اصلی مرگ و میر بالا توی عقرب زدگی با گادیم عدم مراجعه ی به موقع هست.
مقاله ای یکی از همکاران خودم در مدت ۲ سال انجام داد تحت عنوان علل مرگ در عقرب زدگی با گادیم که علت اصلی مراجعه ی دیرهنگام بدست اومد.
مقاله ای یکی از همکاران خودم در مدت ۲ سال انجام داد تحت عنوان علل مرگ در عقرب زدگی با گادیم که علت اصلی مراجعه ی دیرهنگام بدست اومد.
علت این مراجعه ی دیرهنگام هم همون جثه ی خیلی کوچیک و نیش ظریف عقرب گادیم هست.بیماران زیادی خودم داشتم که بیمار رو مثلاً اطرافیان بزور اوردن بیمارستان.خودِ بیمار اظهار میکرد: بابا این عقرب کوچیک چیه که من ازش بترسم! یا میگفتن یعنی همین ریزه میزه میتونه بلایی سر من بیاره؟عمراً!
و جملاتی شبیه به این.
یک مورد داشتم که دیر مراجعه کرد و متاسفانه فوت شدن.یادمه وقتی اومد عقرب رو هم با خودش اورده بود.بعد که حالش بد بود داشتیم میفرستادیم آی سی یو ، بهم گفت باورم نمیشه این عقرب این کارو باهام کرده باشه!
یک مورد داشتم که دیر مراجعه کرد و متاسفانه فوت شدن.یادمه وقتی اومد عقرب رو هم با خودش اورده بود.بعد که حالش بد بود داشتیم میفرستادیم آی سی یو ، بهم گفت باورم نمیشه این عقرب این کارو باهام کرده باشه!
وقتی عقرب زدگی با گادیم رخ میده باید آزمایش ادرار هر ۶-۴ ساعت انجام بشه(بخاطر فالو کردن مریض از نظر اسیب کلیوی!).رفرنس جهانی خیلی کم راجب عقرب گادیم نوشته.تمام مطلبش به یک پاراگراف هم نمیرسه!طبیعی هست.وقتی فقط تو چندتا شهرکوچیک اونم توی یه کشور جهان سوم این مورد وجود داره...
خیلی نیازی نیست که بخوان راجبش بنویسن یا تحقیقاتی انجام بدن.حتی یکی از رفرنسا از این عقرب با نام گاودیم یاد کرده!یعنی دقیقا همینجور نوشته:"Gavdim"
پس همه ی این اطلاعات رو از اساتید بزرگی که توی این مناطق روی بیماران عقرب زدگی با گادیم با جان و دل کار کردن و تجارب شخصی دارم میگم.
پس همه ی این اطلاعات رو از اساتید بزرگی که توی این مناطق روی بیماران عقرب زدگی با گادیم با جان و دل کار کردن و تجارب شخصی دارم میگم.
چند مورد مرگ بر اثر عقرب گادیم خودم داشتم که همشون دیر مراجعه کرده بودن.درواقع زمانی مراجعه کرده بودن که کار از کار گذشته بود.(خدمت دوستان پزشک عرض کنم که در اثر سم گادیم همولیز رخ میده و بدنبال اون AcuteRenalFailure و سپس هم ARDS رخ میده و بعد هم دیگه میدونید چقدر کار سخت میشه).
نکته ی دیگه اینکه سم گادیم رو نمیشه با دیالیز دتکت کرد و پاکسازی کرد بخاطر وزن مولکولی بسیار پایینی که این سم داره از تمام فیلترها عبور میکنه و عملاً وقتی وارد بدن شد دیگه هیچ کاریش نمیشه کرد.اگه هم دیالیز میکنیم بخاطر نارسایی کلیه هست نه بیرون کشیدن سم!
سعی کردم خیلی خلاصه بگم.در ادامه تلاشمو میکنم بیشتر راجب اقدامات لازم بگم.اما شهروند عادی فقط اینو بدونه که درصورتی که توی این مناطق دچار عقرب زدگی شد و اون عقری ویژگی های ذکر شده در بالا(زرد رنگ، جثه ی ریز، انتهای دم و چنگال ها تیره، درد کم در اثر گزش)
نکته ی نموند جز اینکه:
خواهش میکنم، تمنا دارم ، التماس میکنم! درصورت عقرب زدگی با گادیم حتماً بلافاصله به بیمارستان مراجعه کنید.
مساله زمان هست.و مهمتر از همه ، مساله ی جان شماست!
با آرزوی تندرستی !
خواهش میکنم، تمنا دارم ، التماس میکنم! درصورت عقرب زدگی با گادیم حتماً بلافاصله به بیمارستان مراجعه کنید.
مساله زمان هست.و مهمتر از همه ، مساله ی جان شماست!
با آرزوی تندرستی !
و در آخرِ آخر اینکه، علم پزشکی یه علم تجربی هست.ممکنه همیشه موارد اسنثنا باشه...اگه کسی چیزی بیشتر میدونه منشن کنه خوشحال میشم.
سوالی هم اگه بود ، بفرمایید.🌹♥️
سوالی هم اگه بود ، بفرمایید.🌹♥️
جاري تحميل الاقتراحات...