Kolejny projekt, który przyciągnął ostatnio moją uwagę. $OHM to główny przedstawiciel tzw. DEFI 2.0, który ramię w ramię z #play2earn zeszłego lata dyktował trendy na krypto. Po upadku Terry można zauważyć wyjątkowo wyraźne odbicie z dna na $OHM. Co jest tego powodem? 👇
1/
1/
Tego nie wiemy 😉 ...ale mam swoje przemyślenia na ten temat, biorąc też pod uwagę zachowanie kilku innych projektów próbujących rozwiązać podobne problemy w krypto co @OlympusDAO . Ale może zacznijmy od początku. 🍵
2/
2/
Według mnie za projektem kryje się genialna koncepcja stworzenia prawdziwie rezerwowej waluty na blockchainie. Nie stablecoina. Faktycznej waluty rezerwowej. W końcu nie chcemy wiecznie wyceniać wszystkiego w USD, prawda? Tylko jak taką walutę stworzyć? 🤔
3/
3/
Obecnie największym atutem pomysłu jest fakt, że $OHM jest w dużej mierze zabezpieczony twardymi aktywami ze swojego skarbca (BTC, stables itp.). To znaczy, że każdy 1$ OHM w teorii moglibyśmy wymienić na wartość w innych aktywach. Aktualne dane 👇
app.olympusdao.finance
5/
app.olympusdao.finance
5/
Słyszeliście o tym, że kiedyś dolara można było wymienić na ekwiwalent w postaci złota? Niestety w pewnym momencie politycy zdecydowali się odejść od tego standardu. Zmieniło to totalnie ład monetarny i doprowadziło do wielu patologii na świecie.
bankier.pl
6/
bankier.pl
6/
Przypadek $UST pokazał nam jak bardzo ważna jest nie tylko sama wiara w token, ale twarde aktywa, które stoją na straży jego stabilności. Jeśli jest ich niewiele, a w dodatku wiara zostaje zachwiana - waluta upada. To samo dzieje w przypadku pieniądza fiducjarnego.
7/
7/
Państwa posiadają rezerwy, żeby m .in. bronić swojej waluty kiedy ta zaczyna słabnąć. Oczywiście system stał się już nieco bardziej patologiczny. USD jest już za dużo na świecie, żeby 🇺🇸 mogły bronić waluty swoimi rezerwami. Tam jest już tylko wiara.
bankier.pl
8/
bankier.pl
8/
Rezerwy Sri Lanki nigdy nie były wielkie, dziś nie ma ich zupełnie. Kraj nie ma przez to czym bronić się przed inflacją i innymi problemami społecznymi. Brzmi znajomo? ;) Turcja także wyprzedaje się z rezerw w celu obrony Liry.
money.pl
9/
money.pl
9/
Wczoraj po publikacji kwartalnego raportu Snapchat spadł o 40%. Prawda jest taka, że ta spółka od początku istnienia w zasadzie nie generuje zysków. Skoro nawet nie jest rentowna to czy nie powinna kosztować 0? Czym kierują się inwestorzy $SNAP? Wiarą
money.pl
10/
money.pl
10/
Może kapitał w krypto również zacznie migrować do produktów, które faktycznie są zabezpieczone czymś więcej niż tylko wiarą i dobrymi chęciami? A więc czy czeka nas więcej strachu na rynku? Czy najgorsze może już za nami i za pół roku znów rządzić będą meme coiny? 🤷
11/
11/
Ostatnio pisałem, że próbuję rozgrywać $TRX. Moim zdaniem $USDD to jeden z najlepiej zabezpieczonych dziś stable na rynku. W zasadzie zespół mógłby użyć swoich rezerw do skupienia wszystkich $USDD z rynku. To jest prawdziwa siła - według mnie.
12/
12/
Są też pomniejsze projekty, które próbują iść tą drogą. Zespół @UmamiFinance stworzył walutę rezerwową na arbitrum. Projekt wykorzystuje fundusze ze skarbca, aby generować pasywny przychód (opierają się głównie na strategiach “delta neutral” na arbitrum).
13/
13/
Zyski trafiają do stakerów (wypłacane w $WETH), nie podbijając inflacji $UMAMI, której w zasadzie i tak nie ma (Inaczej niż $OHM, który nieustannie podbija swój mcap. Na chwilę obecną 400%+ APY, co w zasadzie i tak stanowi tylko ułamek wartości APY z premiery Olympusa).
14/
14/
Dodatkowe tokeny $UMAMI są drukowane wyłącznie w celu zasilenia skarbca większą kwotą lub zwiększenia płynności. Każda emisja nowych tokenów musi zostać przegłosowana przez hodlerów. Brzmi całkiem fair.
15/
15/
Oczywiście nie traktujcie tego jako porady finansowej. $UMAMI i $TRX znajdują się w moim portfelu i nie wiadomo jaka czeka je przyszłość. Chcę Was zachęcić do zgłębienia tematu i poszukiwania potencjalnych trendów i nieoczywistych scenariuszy w najbliższym czasie.
17/
17/
Zwłaszcza, że liznąłem tu tutaj temat tylko pobieżnie 😉
18/
18/
Dodatkowo ostrzegam potencjalnych inwestorów $UMAMI, że projekt jest w tym momencie wysoce ryzykowny.
- niski mcap
- audyt jest dopiero w drodze
- zespół jest anonimowy
- sam projekt jest na wczesnym etapie
High risk -> high rewards 🔮
19/
- niski mcap
- audyt jest dopiero w drodze
- zespół jest anonimowy
- sam projekt jest na wczesnym etapie
High risk -> high rewards 🔮
19/
Z drugiej strony ekipa wciąż ciężko pracuje. Wokół buduje się fajna społeczność. Zamierzają poprawić UX/UI na swojej stronie i wchodzą mocniej ze swoimi neutralnymi strategiami na GMX, o którym też ostatnio pisałem.
20/
20/
Chcę też wyraźnie zaznaczyć, że $UMAMI można odstejkować tylko 1-2 dnia każdego miesiąca. Biorąc pod uwagę ostatnie wzrosty powinniśmy się spodziewać, że ktoś będzie chciał realizować w tym czasie swoje zyski.
Resztę znajdziecie w whitepaper projektu.
arbisfinance.gitbook.io
21/
Resztę znajdziecie w whitepaper projektu.
arbisfinance.gitbook.io
21/
جاري تحميل الاقتراحات...