Z cyklu analiza fundametnalna na wykresie 🧑🏫 dziś kolejny wskaźnik - "hash ribbons" w zestawieniu z kosztami produkcji, które ostatnio wrzucałem. Oto moje przemyślenia na temat tego jak można interpretować oba wykresy jednocześnie, w celu wyznaczenia ostatecznego dołka #BTC
1/
1/
Chciałem uświadomić wszystkich, że wejście w czerwoną strefę może wyznaczyć dobry poziom zakupu $BTC, zwłaszcza przy wysokich cenach energii czy zbliżającym się halvingu, który podniesie te koszty skokowo. Ale jeśli coś jest nisko, to nie znaczy, że nie może być niżej, prawda?
5/
5/
W przypadku 2018 roku kopanie po kosztach czy na poziomach styku i niepewność co do dalszego rozwoju krypto doprowadziło do kapitulacji wśród górników i ściągnięcia ceny jeszcze niżej. Czy taki scenariusz jest możliwy dzisiaj? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam.
6/
6/
Z drugiej strony silna postawa górników oraz wiara w biznes i rozwój branży pozwoliła wybronić cenę nawet powyżej kosztów. Zdaje się, że dziś widzimy tą samą siłę. Więc jeżeli nic nie zachwieje wiary górników to jesteśmy już blisko dna? 🤷
7/
7/
Uważam, że górnicy są "ostatnim bastionem" $BTC. Ich rezygnacja bardzo często jest szczytem pesymizmu na rynku. Zaś ich siła może wybronić cenę. Dlatego moim zdaniem warto oddzielić kapitulację "ulicy" od kapitulacji górników. Oni tracą zaufanie do interesu zawsze na końcu.
9/
9/
Od roku jednak widać, że to zaufanie rośnie. Czy może nastąpić coś co wzbudzi wątpliwości wśród górników lub zmusi ich do wyłączenia koparek? Chcę też zaznaczyć, że szara kropka na wskaźniku nie jest wyznacznikiem szczytu. Nie sugerujcie się tym. Czekajcie na niebieską 😉
8/
8/
Myślę, że warto dodać wskaźnik do swojej listy i próbować interpretować go wraz z pozostałymi danymi fundamentalnymi. To po prostu kolejny sposób, na wyznaczenie momentu wejścia lub ucieczki. Do tej pory jego skuteczność jest bardzo wysoka 🔵 🖖
9/
9/
I jeszcze link do wpisu o wskaźniku śledzącego średnie koszty wydobycia $BTC jeżeli ktoś jeszcze nie widział.
جاري تحميل الاقتراحات...