#Warszawa | Książę Minister Spraw Zagranicznych @FaisalbinFarhan w czasie wspólnej konferencji prasowej z Ministrem Spraw Zagranicznych RP #Poland @RauZbigniew
Książę Minister Spraw Zagranicznych @FaisalbinFarhan: „Z przyjemnością odwiedzam Polskę po raz pierwszy i chciałbym wyrazić uznanie dla Jego Ekscelencji Ministra dr Zbigniewa Rau za hojną gościnność, jaką otrzymałem wraz z towarzyszącą mi delegacją”.
Książę Minister Spraw Zagranicznych @FaisalbinFarhan: „Wizyta ta jest wyrazem chęci wzmocnienia istniejących relacji między naszymi krajami w różnych obszarach oraz przekonaniem o znaczeniu konsultacji i koordynacji dla realizacji wspólnych interesów”.
Książę Minister Spraw Zagranicznych @FaisalbinFarhan: „Nasze spotkanie było owocne, omówiliśmy wiele aspektów współpracy w naszych stosunkach bilateralnych i uzgodniliśmy dalsze prace mające na celu rozwijanie i otwieranie dla nich nowych horyzontów”.
Książę Minister Spraw Zagranicznych @FaisalbinFarhan: „Przeanalizowaliśmy również wiele kwestii międzynarodowych i regionalnych, mamy wspólną wizję walki z ekstremizmem i terroryzmem oraz działań na rzecz wzmocnienia międzynarodowego pokoju i bezpieczeństwa".
Książę Minister Spraw Zagranicznych @FaisalbinFarhan: „Rozmawialiśmy o wyzwaniach regionalnych, w szczególności o działaniach wojennych prowadzonych przez Iran, które zagrażają globalnej stabilności ze względu na wspieranie terrorystycznych bojówek”.
Książę Minister Spraw Zagranicznych @FaisalbinFarhan: „W tym bojówek Huti, które zaatakowały ludność cywilną w Królestwie za pomocą ponad 300 pocisków rakietowych, dronów i łodzi wybuchowych".
Książę Minister Spraw Zagranicznych @FaisalbinFarhan: „(...) a także poprzez werbowanie i wspieranie komórek terrorystycznych; ostatnio służby bezpieczeństwa Królestwa ogłosiły aresztowanie członków komórki terrorystycznej”.
Książę Minister Spraw Zagranicznych @FaisalbinFarhan: „(...) którzy szkolili się w kwaterze Gwardii Rewolucyjnej w Iranie i zamierzali przeprowadzić działania terrorystyczne”.
Książę Minister Spraw Zagranicznych @FaisalbinFarhan: „Omówiliśmy postępy w wielu kwestiach regionalnych i zapewniłem Jego Ekscelencję, że Królestwo ma zdecydowane stanowisko w sprawie osiągnięcia pokoju na Bliskim Wschodzie”.
Książę Minister Spraw Zagranicznych @FaisalbinFarhan: „ (...) ten całkowity pokój jest celem strategicznym; podkreśliłem również uzasadnione prawa narodu palestyńskiego”.
Książę Minister Spraw Zagranicznych @FaisalbinFarhan: „Rozmawialiśmy o sytuacji w Jemenie i zgadzamy się co do konieczności znalezienia politycznego rozwiązania kryzysu jemeńskiego”.
جاري تحميل الاقتراحات...